După ce Auchan a transmis că renunță la casieri, avocatul Gheorghe Piperea este de părere că nu peste mult timp toate marile lanţuri de hypermarketuri din România îi vor urma exemplul.
„Vă reamintesc că am scris asta în data de 23 februarie:
Lanțul de super-market-uri de sorginte franceză, Auchan, tocmai ce a anunțat că renunță la casieri, în favoarea plăților pe care le vor face cu cardul chiar consumatorii.
Casierii vor fi, după caz, reorientați profesional, adică transformați în „consilieri de vânzare” (în fapt, ei vor fi băgători de seamă sau supraveghetori ai operațiunilor de plată efectuate de consumatorii care nu se pricep încă la cântărire, ambalare și plată) sau concediați.
Chestia cu „consilierea” este temporară. Foarte curând, consumatorii se vor obișnui cu ideea că sunt și casieri, iar „consilierii” nu vor mai fi necesari. Pas cu pas, iar nu imediat, ca să nu bage de seamă guvidul, tot la concediere se va ajunge.
Dacă asta au făcut-o francezii, o vor face și olandezii de la Mega, precum și ceilalți francezi, de la Carrefour, elvețienii de la Selgros și nemții de la Lidl și Kaufland. Vorbim de câteva zeci de mii, poate chiar de o sută de mii de concedieri ale celor care se ocupă acum direct sau indirect cu vânzările în super-market.
Când vorbim de casieri, de fapt vorbim de casiere, adică de femei de peste 45 de ani, care vor fi lăsate să se descurce în viață cum pot. Printre casierele din super-market sunt și foarte multe persoane cu dizabilități. De asemenea, sunt și copii cu vârste între 18-23 de ani.
Să vedem cine îi va mai angaja pe acești oameni și pe ce salarii. Pentru că, stimați factcecări și ordoliberali, dacă nu ați perceput încă această realitate, v-o spun eu: societatea de azi este misogină, este cinică, este câinoasă. Societății de azi nu îi pasă de omul obișnuit, ci de marii eroi din linia întâi, de vedetele climaterice și de lorzii războiului.
Societatea de azi nu dă doi bani pe coșmarul unei femei de 45 de ani care nu numai că nu își mai găsește de lucru în lumea de azi, dar nici nu își mai vede rostul în societate. Societății cinice și câinoase de azi nu îi pasă nici de suferințele unei persoane cu dizabilități, exclusă social de două ori, odată prin situația sa faptică, dezavantajată față de cei cu forță de muncă intactă, si a doua oară prin concedierea efectuată pentru a face loc digitalizării.
Nu îi pasă nici de tinerii urbani care, în lipsa unui job, vor eșua în viață sau își vor lua lumea în cap. Vorbesc de inutilii sociali, oameni buni, acea categorie enormă de oameni care nu vor mai avea rost social după generalizarea digitalizării. Oameni care sunt fiii și fiicele noastre, frații și surorile noastre, persoanele de care suntem legați emoțional.
Nu există țară sau cetate pentru acești oameni. Nu le mai dau voie ideologii progresiști-globaliști să existe. Sunt mâncători inutili. Suntem mâncători inituli, care emană periculos codoi. Acest tip de comentariu este criteriul minunat pe baza căruia sunt indexat, ștampilat, clasificat și, pe viitor, exclus social. Eu, conspiraționistul. Eu, deviaționistul. Eu, negaționistul.
Deci, știu la ce să mă aștept.
PS Zilnic apar site-uri și chiar conferințe dedicate listelor negre de „militanți anti-vest” și de „vectori putiniști”, create/derulate pe bani publici (de ochii vulgului) de ong-uri finanțate de fapt, de cei-ale-căror-nume-nu-le-voi-pronunța și compuse din factcecări și avertizori de integritate (delatori din vocație sau pe bani). Sunt, de regulă, printre primii pe aceste liste.
Deseori, chiar primul. Mă și mir că mi se mai permite să ies din țară, să scriu cărți sau articole, să organizez conferințe și seminarii, să merg în instanță. Dar nu-i timpul pierdut – pe baza etichetării cu care s-a umplut internetul, voi fi curând aruncat extra muros. La fel și voi. Într-o societate totalitară, toți sunt suspecți.
PPS Derivat din PS-ul de mai sus – nu doar că s-a ajuns la pedepsirea delictului de opinie, mai abitir ca în comunism. S-a ajuns la prezumția de vinovăție (Beria, de la NKVD, zicea că nu există oameni nevinovați, ci doar oameni pe care nu i-a prins el încă) și la vinovăția prin asociere. Faptul că unii dintre voi mă citiți sau îmi dați share ori mă comentați vă asociază „vinovăției” mele. La fel, cei care fac afaceri cu mine.
La fel, cei care îmi sunt apropiați. Este infinit mai grav decât în societatea hitleristă sau stalinistă. Digitalizarea generalizată ne lasă fără scăpare. Credeți că, dacă aplaudați corifeii „ordinii liberale bazate pe reguli” și dictatura digitală veți scăpa? Sfântă naivitate …
Faptul că unii ca musiu Godină își arogă postura de trend setter anti-capitalism de pradă nu mă irită foarte mult. Discursul lor este necredibil. Ce este, însă, realmente interesant: o parte dintre români au înțeles ce este cu „digitalizarea” vieții și ce consecințe dezumanizante poate avea.
În orice caz, îi provoc pe corporatofili să verifice în ce măsură beneficiază ei de reducerea costurilor Auchan prin concedierea masivă a casierelor și prin faptul că, la scanare, petrec cu 10-15 minute mai mult decât la coadă la casieria cu casieră.
Și dacă sunt fericiți, progresiștii de ei, că persoanele cu dizabilității își pierd, odată cu digitalizarea, una dintre puținele șanse de a lucra și de a fi integrați în societatea „modernă” de azi. Le reamintesc tuturor că cei concediați de Auchan, pentru a face loc digitalizării, sunt frații, surorile, mamele, și ceilalți apropiați ai noștri, de care suntem legați emoțional și azi, și vom fi și mâine, când vor rămâne fără job”, a scris Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.