Bacalaureatul în două etape nu este pe placul elevilor. Absolvenții de liceu spun că li se pare ciudat să susțină probele orale după Revelion

Bacalaureatul în două etape nu este pe placul elevilor. Absolvenții de liceu spun că li se pare ciudat să susțină probele orale după Revelion

Noua propunere de Bacalaureat în două etape, iarna și vara, nu este deloc pe placul elevilor. În propunerea de calendar, absolvenții claselor a 12-a ar trebui să susțină probele scrise la nici o săptămână după finalizarea școlii, iar probele orale la începutul anului, după vacanța de Revelion.

Elevii spun că nu sunt pregătiți emoțional

Noua propunere nu este acceptată de elevi, care declară că nu sunt pregătiți emoțional pentru acest mod de a susține examenul maturității și solicită mai mult timp între banchet și examene, potrivit observatornews.ro. 

Probele orale, de competențe lingvistice și digitale, ar trebui să aibă loc între 27 ianuarie şi 7 februarie 2025, nu cum am fost obișnuiți până acum, când acestea erau la finalul lunii iunie. Cea mai controversată propunere este modificarea examenelor scrise, care vor avea loc pe 10 iunie, limba romana, apoi matematica sau istoria a doua zi, urmată de proba la alegere pe 12, si limba materna pe 13 iunie.

Liceeni și părinții lor sunt nemulțumiți de acest calendar, deoarece școala s-ar termina cu o săptămână înainte de examene, pe 6 iunie. „Propunerea noastra e sa se mai decaleze cu o saptamana sau o saptamana si jumatate dupa terminarea anului scolar. E nevoie chiar si pentru partea emotionala a elevului, cumva a terminat festivitatea absolvire si imediat da Bacul. E nevoie de timp de reflectie si intelegere tu cu tine”, a declarat Bianca Ivan, preşedinte Consiliul Elevilor.

„Copiii au nevoie de recuperare, nu de a încărca memoria cu materia, ci din punct de vedere mental. Limba si literatura romana, matematica, proba obligatorie, proba la algere, intre acestea este nevoie de cate o zi de pauză”, a declarat Eugen Ilea, FNAP.

„Nu s-a putut stabili o zi de pauze între probe pentru ca ziua de 9 iunie este zi libera, sărbătoarea Rusaliilor rămân patru zile lucratoare la dispozitie. Pana acum perioada de la data incheierii cursurilor si pana la debutul probelor scrise era prevăzută pentru organizarea examenelor a compentelor. Nu mai e nevoie de timp pentru acest examene”, a declarat Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Elevii vor putea să își vadă lucrarea înainte de etapa contestațiilor

Totuși, candidații la Bacalaureat sunt mulțumiți de un nou punct al noului regulament, care prevede ca aceștia să poată să își vadă lucrarea corectată înainte de etapa contestaţiilor, deoarece vor primi teza în format digital. „Unii nu stiu exact pe ce au fost punctati si pentru ce au fost depunctati si daca pot sa mai vada lucrarea, pot consulta baremul si sa nu le scada nota, pentru ca multora le scade nota”, spune o tânără.

Aceeași opțiune o vor avea și elevii de clasa a opta care susțin Evaluarea Națională. Pentru ei, Ministerul Educației propune ca perioadă de examen 23-25 iunie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:21 - Prințul Harry dezvăluie care a fost „cel mai frumos cadou” pe care l-a primit vreodată, chiar înainte să împlinească 40 de ani
19:16 - Daniel Buda (PNL): „Românii ne vor spune care va fi structura guvernamentală ce urmează să guverneze România mai departe” (VIDEO)
18:58 - Reacția unei românce când a văzut ce i-a lăsat moștenire pensionara de 92 de ani pe care o îngrijise în Italia. Nepoții bătrânei s-au revoltat
18:55 - Personalul medical care se luptă în prima linie cu variola maimuței în Congo sunt epuizați și lucrează cu frică
18:46 - Marcel Ciolacu: „Digitalizarea înseamnă o reformă autentică pentru administrație. Construim un sector public modern, sigur și eficient”
18:33 - Încă o navă sub pavilion Barbados, încărcată cu produse laminate, a eșuat pe Canalul Sulina
18:28 - Marcel Ciolacu va face o nouă vizită pe A7. Premierul a anunțat finanțări suplimentare pentru lucrările la autostrăzi: „Ritmul de execuție este foarte bun” (VIDEO)
18:24 - Marcel Ciolacu: Investițiile nete în economie sunt la un record istoric. România a trecut la un model de dezvoltare bazat pe investiții (VIDEO)
18:17 - Marcel Ciolacu: „Lucrăm la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni” (VIDEO)
18:15 - Marcel Ciolacu le cere miniștrilor „să finalizeze cele două proiecte economice majore, finanțarea tranziției verzi pentru marea industrie și sprijinirea investițiilor cu impact semnificativ”: „Vom face simultan și rectificarea bugetară” (VIDEO)