Botoșani: Boala limbii albastre, confirmată la 18 bovine din trei localităţi

Botoșani: Boala limbii albastre, confirmată la 18 bovine din trei localităţi
Foto: rfi.ro

Boala limbii albastre a fost confirmată, în ultima perioada, la 18 bovine din trei localităţi din judeţul Botoşani, potrivit unui comunicat al Autorității Naţionale Sanitară Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), informează Mediafax.

”În 4 septembrie a fost diagnosticată boala limbii albastre (Bluetongue) în localitatea Bobuleşti din judeţul Botoşani, în apropiere de râul Prut şi de graniţa cu Republica Moldova. Ulterior, au mai fost identificate animale infectate şi în alte două localităţi din aceeaşi comună, respectiv Badiuţi şi Ştefăneşti. Până la această dată, boala a fost confirmată la 18 bovine din 18 exploataţii, după cum urmează: în localitatea Bobuleşti 12 bovine din 12 exploataţii non-comerciale; în localitatea Badiuţi 4 bovine din 4 exploataţii non-comerciale; în localitatea Ştefăneşti 2 bovine din 2 exploataţii non-comerciale”, se arată în comunicatul citat.

În jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, fiind interzisă ieşirea rumegătoarelor, ”cu excepţia animalelor destinate abatorizării”, precizează ANSVSA.

De asemenea, conform sursei citate, cele 18 bovine infectate şi-au revenit în urma aplicării unui tratament simptomatic, nefiind înregistrată ”nicio mortalitate”.

”La această dată nu mai este notificată oficial nicio suspiciune clinică de boala limbii albastre(Bluetongue) în România”, mai arată sursa citată.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale.