CCR: Din 2018 până la OUG din 30 mai care a modificat Codul penal, în niciun dosar nu poate fi întreruptă prescripția răspunderii penale / Juriști: Sute de dosare penale vor fi aruncate în aer

CCR: Din 2018 până la OUG din 30 mai care a modificat Codul penal, în niciun dosar nu poate fi întreruptă prescripția răspunderii penale / Juriști: Sute de dosare penale vor fi aruncate în aer
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permite întreruperea cursului prescripției odată cu administrarea de noi probe de către procurori. Judecătorii CCR au susținut încă de la luarea deciziei că articolul în cauză a mai fost declarat neconstituțional în 2018, dar Parlamentul nu l-a modificat. Ei au cerut ca legiutorul să corecteze textul de lege fără a mai aştepta publicarea deciziei lor în Monitorul Oficial. Potrivit motivării publicate azi, de la decizia CCR din 2018 până la Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern în 30 mai, prin care a fost modificat Codul penal, în niciun dosar nu poate fi întreruptă prescripția.

Cum a motivat CCR decizia privind articolul despre întreruperea cursului prescripției

CCR declarase neconstituțional articolul din Codul penal care permite întreruperea cursului prescripției odată cu administrarea de noi probe de către procurori.

Avocații omului de afaceri Adrian Mititelu ridicaseră o excepţie de neconstituţionalitate în dosarul în care acesta a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Cu această ocazie, judecătorii CCR au constatat că declaraseră neconstituțional articolul respectiv încă din anul 2018, dar arlamentul n-a făcut nimic să-l modifice.

În 30 mai, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru a modifica articolul 155 alin.(1) din Codul penal, astfel: „Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”.

Din motivarea CCR: „Curtea constată că, în condiţiile stabilirii naturii juridice a Deciziei 297 din 26 aprilie 2018 ca decizie simplă/extremă, în absenţa intervenţiei active a legiuitorului, obligatorie potrivit art.147 din Constituţie, pe perioada cuprinsă între data publicării respectivei decizii şi până la intrarea în vigoare a unui act normativ care să clarifice norma, prin reglementarea expresă a cazurilor apte să întrerupă cursul termenului prescripţiei răspunderii penale, fondul activ al legislaţiei nu conţine vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale.

Curtea constată că o astfel de consecinţă este rezultatul nerespectării de către legiuitor a obligaţiilor ce îi revin potrivit Legii fundamentale şi a pasivităţii sale, chiar şi în ciuda faptului că deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie semnalau încă din anul 2019 practica neunitară rezultată din lipsa intervenţiei legislative.

Aşadar, Curtea constată că, în cazul de faţă, legiuitorul a nesocotit prevederile art.147 alin.(4) din Constituţie, ignorând efectele obligatorii ale Deciziei nr. 297 din 26 aprilie 2018 cu consecinţa creării unui viciu de neconstituţionalitate mai grav generat de aplicarea neunitară a textului de lege cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea, care, în mod evident, nu prevede niciun caz de întrerupere a cursului prescripţiei răspunderii penale.

Pentru restabilirea stării de constituţionalitate este necesar ca legiuitorul să clarifice şi să detalieze prevederile referitoare la încetarea cursului prescripţiei răspunderii penale, în spiritul celor precizate în considerentele deciziei anterior menţionate”.

Efectele deciziei CCR

Practic, de la publicarea hotărârii Curții din 2018 și până la intrarea în vigoare a OUG din 30 mai 2022, nu a existat bază legală pentru întreruperea termenului de prescripție a pedepselor.

Potrivit juriștilor consultați de HotNews, vor fi afectate toate dosarele în care a fost prelungit termenul de prescripție, prin efectuarea unor acte penale. Adică vor fi aruncate în aer sute de dosare.

„Practic, CCR vine și oferă o interpretare retroactivă termenului de prescripție, ceea ce înseamnă că pentru foarte multe dosare aflate pe rolul parchetelor și instanțelor se va constata că acest termen se va fi împlinit demult.

Este o interpretare exclusiv în favoarea infractorilor, care vor scăpa de dosare”, a declarat un jurist consultat de HotNews.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)