Ce este certificatul Stop Covid și cum se va aplica în România. Documentul, obligatoriu la locul de muncă

Ce este certificatul Stop Covid și cum se va aplica în România. Documentul, obligatoriu la locul de muncă
Foto: Pixabay

Certificatul Stop Covid va fi temporar și va intra în vigoare, inclusiv la locul de muncă, după ce se înregistrează o creștere consecutivă a cazurilor de COVID-19, timp de trei săptămâni. Proiectul se afla in lucru la Ministerul Sănătății, a anunțat Alexandru Rafila

Certificatul Stop Covid va înlocui certificatul verde și va deveni astfel temporar, o noutate o reprezintă și posibilitatea testării pentru infectarea cu SARS-CoV-2, fie pe bază de antigen fie cu teste PCR.

Ce este certificatul Stop Covid

Certificatul Stop Covid ar putea fi valabil de la începutul anului viitor. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că lucrează la proiectul de lege care ulterior va fi discutat și în ședința coaliției de guvernare. Apoi, el va ajunge în Parlament, unde ar urma să fie trecut în regim de urgență.

Noua variantă a certificatului pentru COVID-19 va intra în vigoare atunci când numărul infectărilor cu COVID-19 va crește timp de trei săptămâni la rând. Mai exact, odată ce se va înregistra această creștere, oamenii vor fi obligați să îl prezinte inclusiv la locul de muncă, indiferent dacă este la stat sau la privat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Certificatul Stop Covid va ieși din vigoare foarte greu. Ca acesta să nu mai fie necesar, va trebuie ca incidența să ajungă la un caz la mia de locuitori.

Ministrul Sănăătții lucrează la acest proiect

Alexandru Rafila a anunțat că lucrează la un proiect de lege ce va clarifica modul  de utilizare al certificatului Stop Covid.

„E un certificat temporar care e introdus după trei săptămâni de creștere consecutivă, un indice de 1,5, adică de 1,5 ori. Acest indice deoarece, în vară, începând cu data de 5 iulie, am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni.

Probabil că un astfel de document trebuia introdus la începutul lunii august și în relativ scurt timp am fi renunțat la el pentru că nu mai aveam situația, decesele. Din păcate, filozofia a fost atunci diferită și, în perioade de creștere a numărului de ifecători, măsurile au fost relaxate”, a explicat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Cum se va aplica certificatul Stop Covid

  • Certificatul Stop Covid intră în vigoare după ce se înregistrează o creștere a cazurilor COVID-19 timp de 3 săptămâni;
  • După ce rata de infectare scade la 1 la mia de locuitori acesta iese din vigoare;
  • Certificatul Stop Covid este temporar;
  • Va fi obligatoriu la locul de muncă, atât la stat cât și la privat;
  • Certificatul va fi eliberat și pentru testarea negativă anti-COVID și va fi valabil 48 de ore în cazul unui test rapid antigen și 72 de ore în cazul unui test PCR.

Angajații vor beneficia de testări graduite, pe o perioadă de 45 de zile. Persoanele care sunt angajate și nu vor dori să se vaccineze vor putea merge la locul de muncă în baza unui test negativ.