Cercetătorii atenționează că rechinii sunt pe cale de dispariție în Marea Neagră. Atât de rare sunt capturile, încât ultima înregistrare cu un exemplar, aflat la câteva sute de metri în larg, a fost făcută în urmă cu cinci ani, relatează Pro Tv.
Rechinul de pe litoralul românesc este cunoscut sub numele de „câine de mare” și trăiește doar la adâncime, rar depășind dimensiunea de 1,5 metri.
Ultimul rechin observat în apele românești ale Mării Negre a fost un exemplar adult, de puțin peste un metru.
Rechinul a fost fotografiat de scufundătorul Dragoș Popescu cu cinci ani în urmă. Animalul a fost surprins la cinci kilometri și jumătate în larg, în apropiere de epava din zona Costinești.
Specia din Marea Neagră – squalus acanthias sau „câinele de mare”- este pe cale de dispariție, deoarece a fost pescuită intens, carnea fiind apreciată în restaurante.
Ultima monitorizare datează din 1981 și 1991, când numărul viețuitoarelor era în scădere cu 60%. În anii care au urmat, declinul a continuat și de curând s-au impus restricții la capturarea câinelui de mare.
Pescarii afirmă că de cel puțin trei ani nu a mai fost prins un rechin. Biologii susțin că aceasta este o specie care are nevoie de mult timp pentru a se reface.
„Este o specie care se reface foarte greu”, spune biologul Adrian Bîlbă.
Spre deosebire de semenii lor din alte mări și oceane, rechinii din Marea Neagră sunt mult mai mici. La maturitate, masculii ajung până la un metru și jumătate, iar femelele la 1,7 metri și au între 6 și 14 kilograme.
„Trăiește până la 15-20 de ani.Maturitatea sexuală vine destul de târziu, față de alte specii”, menționează Victor Niță, cercetător Institutul „Grigore Antipa” Constanța.
În apele românești ale Mării Negre nu au fost raportate atacuri ale lui asupra oamenilor. Această specie de rechin este considerată cea mai fricoasă dintre toate.
„Pentru mine a fost un adevărat noroc să pot face o asemenea poză. De atunci, nici n-am mai întâlnit un asemenea exemplar în Marea Neagră”, susține Dragoș Popescu, scafandru.
Rechinul trăiește în izolare, la adâncimi între 50 și 70 de metri. Îi place apa rece și se hrănește cu hamsii, stavrizi, crabi sau creveți.
Carnea acestuia este apreciată pentru că poate fi consumată în mai multe moduri: proaspătă, afumată ori din conserve.