CFR Călători vrea ca toate trenurile să fie dotate cu aer condiționat

CFR Călători vrea ca toate trenurile să fie dotate cu aer condiționat
Foto: antena3.ro

CFR Călători are în vedere un program de dotare a trenurilor cu aer condiționat, în baza unui ordin ministerial care prevede ca până în 2017 climatizarea să fie asigurată în toate garniturile.

„Pe perioada de vară, au fost foarte multe reclamații referitoare la aerul condiționat, foarte multe probleme. Majoritatea problemelor s-a rezolvat în timpul parcursului, însă unele chiar nu au putut fi rezolvate, iar în aceste situații s-au luat măsuri de a muta călătorii în alte vagoane, pe locurile rămase libere, unde clima funcționa corespunzător. Să sperăm că aceste deficiențe nu vor mai apărea. Acum avem și fonduri alocate pentru a realiza licitații numai pentru climă și trebuie să mai ținem cont de un lucru care ne presează: din 2017 trebuie să avem toate vagoanele, inclusiv trenurile Regio, cu clima în funcțiune. Este un ordin al ministrului, 723 din 2015, care modifică alt ordin al ministrului Transporturilor, nr. 153 din 2011, care prevede acest lucru, iar noi deja am început pregătirile”, a explicat șeful CFR Călători.

Potrivit acestuia, dotarea unui vagon cu aer condiționat poate ajunge până la 400.000 de lei, dacă nu există instalația, scrie Agerpres.

Oficialul a ținut să precizeze că în majoritatea trenurilor Regio este prezent aerul condiționat, dar obligativitatea va fi din anul 2017.

În prezent, în jur de 230 de vagoane necesită instalarea climei.