Cod portocaliu de inundaţii pe râurile Prahova şi Bârlad. Zeci de alte râuri se află sub atenționare cod galben

Cod portocaliu de inundaţii pe râurile Prahova şi Bârlad. Zeci de alte râuri se află sub atenționare cod galben
Foto: stiri.com.ro

Hidrologii au instituit, joi, codul portocaliu de inundaţii pe cursul superior al Prahovei şi pe râul Bârlad şi afluenţii săi, în timp ce avertizarea emisă în urmă cu o zi a fost prelungită, anunţă Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

„Se menţine cod portocaliu pe Motru şi pe afluentul său Coşuştea (judeţul Mehedinţi) şi pe Teleajen şi pe Cricovul Sărat (judeţul Prahova); se instituie cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice Prahova superioară şi Bârlad şi afluenţii săi din judeţul Vaslui, Galaţi şi Vrancea”, se arată în textul avertizării.

Şi codul galben instituit miercuri pe râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa şi afluenţii acestora din zonele indicate se menţine în vigoare. Mai mult, acelaşi cod galben a fost instituit, începând de joi, şi pe râurile din bazinele hidrografice Olt superior şi Vedea, pe afluenţii din bazinul inferior al Argeşului, pe râul Călmăţui, pe cursurile superioare ale Buzăului, Putnei, Râmnicului Sărat, Trotuşului, Bistriţei, Moldovei şi Sucevei şi pe afluenţii acestora din zona de munte.

Tot codul galben a fost instituit joi şi pe afluenţii Buzăului inferior, pe unii afluenţi ai Siretului şi Prutului inferior şi pe râurile din Dobrogea.


Sursa foto: .inhga.ro

”Mâine dimineață, la ora șase, este posibil ca ANM să modifice această hartă (harta precipitațiilor n.r.). Vor rămâne sub cod  galben județele dun sud-estul țării și cele din sud-vestul țării. Restul codul galben se va ridica mâine” a precizat directorul ANM, Ion Sandu.

De asemenea, Mary-Jeanne Adler, director în cadrul Ministerului Mediului, a precizat că în funcție de precipitațiile căzute va fi revizuită și harta râurilor aflate sub avertizare de inundații.

MAI: Măsuri pentru zonele aflate sub cod portocaliu inundate

Embed: " />

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii, valabilă pentru Bucureşti şi judeţele Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călaraşi, Ilfov, Galaţi, Vrancea, Suceava, Neamţ şi Bacău, începând de joi, ora 18.00, până vineri, ora 6.00.

Totodată, atenţionarea cod galben emisă miercuri de meteorologi rămâne în vigoare până vineri, la ora 9.00.