Consiliul Concurenței: Dacă furnizorii de gaze nu scad prețurile după liberalizarea pieței din 1 iulie, vor fi deschise investigații

Consiliul Concurenței: Dacă furnizorii de gaze nu scad prețurile după liberalizarea pieței din 1 iulie, vor fi deschise investigații
foto: Pixabay

Consiliul Concurenței a anunțat, printr-un comunicat de presă, că prețul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici după liberalizarea pieței din 1 iulie trebuie să scadă. Totodată, instituția a amenințat cu investigarea cazurilor de abuz de poziție dominantă și a înțelegerilor anticoncurențiale, în scenariul în care furnizorii de gaze vor da dovadă de un comportament incorect.

Dacă furnizorii de gaze nu scad prețurile după liberalizarea pieței din 1 iulie, vor fi deschise investigații, spune Consiliul Concurenței

„Ne dorim ca procesul de liberalizare să asigure cliențiilor casnici condițiile pentru a-și modifica contractele de furnizare a gazelor naturale astfel încât să obțină cel mai bun preț și cele mai bune servicii asociate. Consumatorii trebuie să aibă încrederea că pot schimba în mod liber furnizorul, fără ingerințe din partea furnizorului actual al operatorului sistemului de distribuție. În acest fel, consumatorii pot genera o presiune concurențială care se poate transmite pe lanțul producție-furnizare și poate determina obținerea unor condiții contractuale mai favorabile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Forul a explicat că atât pe palierul angro, cât și pe cel cu amănuntul, care se referă la clienți casnici, „trebuie să se manifeste un mediu concurențial normal, astfel încât preţurile să se formeze liber pe baza cererii şi ofertei, în condițiile în care există doar doi mari producători interni, iar doi furnizori mari asigură aproximativ 90% din consumul clienților casnici”.

Consiliul Concurenței mai notează că operatorii economici mari trebuie să acționeze responsabil și în relația cu concurenții lor mai mici, dar și cu clienții, și îi avertizează să nu folosească abuziv poziția dominantă sau să nu realizeze înțelegeri anticoncurențiale.

În același timp, arată același comunicat de presă, este foarte important pentru evoluția piețelor concurențiale ca la sursa internă de gaze naturale să aibă acces furnizorii (atât mai mari, cât și mai mici) și consumatorii care (prin cantitățile consumate și parametrii tehnici de funcționare) au potențialul de a realiza achiziții direct de la această sursă.

Consumatorii pot evalua ofertele accesând comparatorul de prețuri pus la dispoziție pe site-ul autorității de reglementare,www.anre.ro.

Data de 1 iulie 2020 este marcată de începutul trecerii a circa 3,4 milioane de clienți clasici din piața reglementată de furnizare a gazelor naturale, în cea concurențială, iar liberalizareaare loc în contextul în care prețul gazelor naturale pe piețele externe înregistrează o tendință de scădere, ceea ce trebuie să conducă la o reducere a prețurilor pentru consumatori.

Furnizorii, acuzați de ministrul Energiei că fac o „golănie” cu prețurile din ofertele trimise clienților

În finalul lunii mai, ministrul Virgil Popescususținea că este o „golănie” faptul că furnizorii de gaze naturale trimit clienților oferte de contracte, pentru perioada de după liberalizarea pieţei, venind cu prețuri similare cu cele din înțelegerile anterioare, în condițiile în care odată cu liberalizarea din 1 iulie,furnizorii vor achiziționa gazele la prețuri mult mai mici.

„Ceea ce fac furnizorii în momentul de faţă – să trimită oferte, «semnaţi cu noi», că vă ţinem preţul constant, eventual vi-l mai scădem cu un 1-2-3 lei, iar mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu nu cumperi gazul la 25 de lei/MWh, dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ. Ori acest lucru nu se poate întâmpla, acest lucru nu va rămâne aşa”, a declaratVirgil Popescu, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, unde mai preciza că se va întâlni cu reprezentanții furnizorilor de gaze pentru a le transmite că cel puțin o parte din reducerea preţului la achiziţie trebuie să se reflecte în facturile clienților casnici.