Contribuțiile la sănătate plătite de angajatori vor crește, conform noului proiect al legii sănătății

Contribuțiile la sănătate plătite de angajatori vor crește, conform noului proiect al legii sănătății
Foto: asiguratorii.ro

Update 11:30: Ministerul Finanțelor va transmite cât de curând Guvernului un punct de vedere prin care respinge propunerea de creștere a contribuțiilor la sănătate plătite de angajator, conform unor declarații ale oficialilor din minister.

Contribuțiile la sănătate plătite de către angajatori vor crește, baza de calcul a acestora fiind mărită, conform proiectului noii legi a sănătății.

Conform articolului 154 din proiectul legii sănătății, “valoarea contribuției pentru angajator nu poate fi mai mică de 5,2% aplicată la un salariu mediu brut pe țară, lunar, pentru fiecare angajat,” relatează HotNews.

Contribuția ar fi, astfel, mai mare decât în prezent, un efect putând fi creșterea muncii la negru. Pe de altă parte, însă, contribuțiile la sănătate din România sunt mai mici decât cel din alte state europene. De exemplu, în Germania se plătește 14,9%, în Cehia 13,5% și în Ungaria 14%. În țara noastră, contribu ția a fost redusă în 2008, de la 14% la 10,7%, cât este și în prezent, angajatorul plătind aproape jumătate din această sumă, o contribuție de 5,2%.

Proiectul noii legi a sănătății ar urma să fie aprobat de Parlament  în septembrie.