CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Putem merge la un nou val de relaxări, dar nu terminăm cu precauția. Dacă se menține panta descendentă, la începutul lunii august am putea avea o viață cvasinormală (VIDEO)

CORONAVIRUS | Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Putem merge la un nou val de relaxări, dar nu terminăm cu precauția. Dacă se menține panta descendentă, la începutul lunii august am putea avea o viață cvasinormală (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți, în cadrul Știrilor B1 TV, că România se află pe o pantă descendentă în ceea ce privește evoluția infecțiilor cu coronavirus, iar la finalul acestei săptămâni autoritățile vor anunța cum au decurs primele două săptămâni de relaxare a restricțiilor și ce alte măsuri vor fi adoptate de la 1 iunie. Tătaru a subliniat că deocamdată, precauția trebuie să fie cuvântul de ordine, iar dacă toate regulile vor fi respectate în perioada următoare, este posibil ca de la începutul lunii august românii să revină la o viață aproape de cea normală.

Ministrul Sănătății: Suntem pe o pantă descendentă în ceea ce privește cazurile de coronavirus

”E clar că suntem pe panta descendentă, avem un număr mai mic de cazuri noi, avem un număr de peste 11.000 de vindecați, din cei peste 18.000 de infectați. E clar că avem, în acest moment, sub 200 de cazuri în terapie intensivă. Dacă ne referim la relaxare, am trecut două weekenduri cu aceste măsuri de relaxare și astăzi au cam trecut cele zece zile în care gestionam urmările primului weekend în care senzația de libertate a fost un pic exagerată. Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm același trend, ne putem gândi, la 1 iunie, la un al doilea set de relaxări”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat că autoritățile au identificat deja semnele primului weekend de relaxare, însă nu este vorba despre o situație îngrijorătoare.

”A produs un efect, dar nu îngrijorător. Am avut două zile, duminică și luni, cu un număr de 213 cazuri după ce aveam o tendință de descreștere sub 200. În aceeași măsură, avem și un număr scăzut de cazuri în terapie intensivă și nu am văzut acea adresabilitate exagerată la unitățile de primiri urgențe.

Avem cam o săptămână de când suntem pe panta descendentă, de când, cel puțin în spitalele suport, vedem că avem un număr mai mic de cazuri, încât ne gândim ca acele spitale suport care nu mai au cazuri să le redăm patologiei non-COVID. Suntem într-o perioadă în care avem acest număr de cazuri fluctuant, dar în condițiile în care am dat drumul la relaxări. Este aceeași experiență pe care o trăiesc și țările europene”, a mai spus Tătaru.

Nelu Tătaru anunță noi relaxări ale restricțiilor începând de la 1 iunie

Printre noile măsuri de relaxare care vor fi introduse de la începutul lunii iunie, ministrul Sănătății a menționat redeschiderea teraselor.

”La sfârșitul acestei săptămâni vom avea și evaluarea acestei prime perioade de 14 zile de relaxare și vom putea spune și măsurile de relaxare care vin de la 1 iunie. Deocamdată, știm destul de sigur că vom redeschide terasele. Pot fi mai multe măsuri, dar evaluarea se va face la sfârșitul acestei săptămâni.

Ține doar de noi ce se va întâmpla în următoarea periodată. Evaluarea noastră, la 14 zile, ne-a arătat că putem merge la un nou val de relaxări, dar asta nu înseamnă că terminăm cu precauția. Precauția trebuie să rămână. (…)Păstrăm aceeași distanțare socială. Avem acea distanță de un metru și jumătate care trebuie să existe și precauțiile care vizează suprafețele sau locurile comune, cum sunt toaletele. (…) Este vorba despre distanțarea între persoane, nu între grupuri. De aceea, recomandările noastre vor fi și, ca măsuri de precauție, acele programări și la terase, dar și la viitoarele deschideri ale restaurantelor. Vor fi cu programare, nu vor fi locuri de așteptare, aglomerări. Sunt măsuri pe care dacă le respectăm, vor urma și alte relaxări și, la un moment dat, vom renunța și la aceste precauții, dar gradual, progresiv. (…) Dacă lucrurile decurg norma, din 15 iunie ne gândim să deschidem și plajele”, a explicat ministrul, adăugând că autoritățile contează pe spiritul civic și responsabilitatea fiecărui cetățean în parte, mai ales în contextul în care populația a trecut prin două luni de restricții.

”Noi vrem să mergem pe o pantă descendentă, ca pentru sfârșitul lunii iulie, începutul lui august să avem o viață cvasinormală. (…) În măsura în care respectăm aceste precauții, putem să ne permitem, în timă, și alte relaxări”, a mai spus Nelu Tătaru.

Situația actualizată a cazurilor de COVID-19 în România

Potrivit datelor anunțate, marți, de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național au fost confirmate18.429 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, cu 146 mai multe față de ziua pecedentă. În acest moment, 181 de pacienți sunt internați la terapie intensivă. Bilanțul deceselor a ajuns la 1216. În același timp, de la începutul pandemiei,11.874 de pacienți au fost declarați vindecați.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit