Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seară în cadrul emisiunii ”Talk B1”, că deciziile de carantinare nu pot fi luate la nivelul întreegii țări, ci doar la nivel local, în zonele unde sunt înregistrate foarte multe cazuri de infectare cu coronavirus.
”Avem o transmitere comunitară diferită din localități. Nu putem adapta la nivel național, să închidem tot pentru că într-o anumităzonă sunt anumite focare pe care le putem carantina sau izola să ducem la un lockdown. Adaptarea o facem de la localitate la localitate. (…) Evoluția situației dă norma sau măsurile pe care trebuie să le luăm. Fiecare activitate o avem cu anumite norme. Esențial ar fi să respectăm regulile. (…) Nu intenționăm să ajungem la un stat polițienesc, dar trebuie să știm că fiecare avem partea noastră pe care trebuie să o facem în acest context”, a spus Nelu Tătaru.
Ministrul a vorbit și despre deciziile care sunt luate în discuție, la ora transmiterii acestei știri în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
”Încă avem în dezbatere propunerile Comitetului Științific privind lista statelor de unde, atunci când ne întoarcem în România intrăm în carantină și dacă venim pentru trei zile, venim cu un test negativ și nu intrăm în carantină. Dacă vrem să stăm o perioadă mai lungă, intrăm în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea efecturăii unui test în a opta zi și avându-l negativ, putem ieși din carantină după 10 zile.
O a doua măsură este aceea a obligativității portului măștii când indicele trece de 1,5 la nivel de județ, nu cum este acum.
Noi suntem un sistem medical cu anumite posibilități și gestionăm toate cazurile care se adresează. Pandemia se tranșează în pre-spital.
Dincolo de câte testări, noi avem aceleași barometre: prezența în unitățile de primiri urgențe, internările la boli infecțioase, internările la ATI și decesele. De aceea trebuie să decongestionăm primirile urgențe, să tratăm în terapiile intensive”, a mai spus Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății a făcut referiri și lasituația școlilor, precizând că este adeptul învățămâbtului față în față, acolo unde este posibil acest lucru.
„Momentul școlii este cel mai reglementat, dar vem o mobilitate înainte de școală și după școală. (…) Deschiderea școlilor s-a făcut pe scenarii. (…) Momentul de 3 este cel care duce la învățământul online. Eu sunt adeptul școlii față în fata când condițiile o permit, dar trebuie să adaptăm capacitatea școlară, resursa umană, precum și numărul de elevi dintr-o clasă”, a declarat Tătaru.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.