CORONAVIRUS | Noile reguli pentru anul școlar care va începe în toamnă: Cel mult 15 elevi în clase, care vor sta maximum patru ore la cursuri. Prin rotație, se continuă și învățământul online

CORONAVIRUS | Noile reguli pentru anul școlar care va începe în toamnă: Cel mult 15 elevi în clase, care vor sta maximum patru ore la cursuri. Prin rotație, se continuă și învățământul online
FOTO: Pixabay.com

Epidemia de coronavirus schimbă radical felul în care se va desfășura anul școlar 2020-2021. Elevii ar urma să se întoarcă în bănci, îndepând din 14 septembrie, însă întreaga activitate școlară se va derula ținând cont de un întreg pachet de reguli care trebuie respectate, în egală măsură, de elevi, profesori și părinți. Potrivit regulilor stabilite de specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), din toamnă clasele pot fi formate din 10-15 copii, care nu vor sta la școală mai mult de patru ore. O oră de curs va dura cel mult 30 de minute, iar jumătate dintre elevi vor face cursuri online, prin rotație. Reguli au fost stabilite și în privința pauzelor și a transportului la și de la instituțiile de învățământ.

Ce reguli trebuie respectate în noul an școlar: Ore de 30 de minute, cel mult 15 elevi în calsă, măsuri de distanțare socială

În documentul care cuprinde ”Recomandări pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19” se mai arată că numărul elevilor din fiecare clasă nu trebuie să depășească jumătate din efectiv, restul acestora urmând a face cursuri online. În clase, elevii trebuie să respecte o distanță de patru metri pătrați, iar una dintre cele patru ore petrecute zilnic la școală trebuie să se desfășoare în spații deschise, cum este curtea școlii.

De asemenea, INSP recomandă renunțarea la experimentele care au loc de obicei în cadrul disciplinelor de științe. Concret, “experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”, se arată în documentul citat. Totodată, elevii nu se vor mai muta din clasele lor în laboratoare.

Între orele de curs de cel mult 30 de minute se vor lua pauze de maximum 20 de minute, pentru ca elevii să aibă timp să se spele pe mâini atât la finalul, cât și la începutul fiecărei ore.

Măștile de protecție, obligatorii doar pentru profesori

Pe de altă parte, copiii nu vor mai fi obligați să poarte măști de protecție la ore, ci doar în timpul pauzelor. Măștile vor fi însă obligatorii pentru cadrele didactice.

În următorul an școlar vor fi păstrate culoarele stabilite în unitățile de învățământ în această perioadă, când elevii din anii terminali s-au întors la școală pentru a se pregăti și a susține examenele finale.

Totodată, INSP recomandă regândirea programului unităților de învățământ, astfel încât elevii unei clase să nu se poată întâlni cu colegii din alte clase sau cu cei de la același etaj. De asemenea, venirea și plecarea acestora de la școală se vor organiza în așa fel încât să se evite aglomerația.

În timpul pauzelor, elevii din clasele primare trebuie să fie supravegheați în permanență. În curtea școlii aceștia se pot juca în grupuri formate din cel mult trei persoane și se va renunța la jocurile care presupun formarea unor grupuri mai mari. De asemenea, copiii nu pot să consume în comun mâncarea sau băuturile și nu pot schimba între ei obiecte personale.

Noi reguli pentru transportul elevilor în contextul epidemiei de coronavirus

Cât despre transportul la și de la școală, acesta trebuie să fie organizat astfel încât autobuzele să funcționeze la jumătate din capacitate și să fie respectată distanța de cel puțin 1,5 metri între pasageri. În timpul transportului, elevii trebuie să poarte măști de protecție.

În tot acest context, specialiștii recomandă părinților și cadrelor didactice să îi ajute pe elevi să treacă peste posibilele reacții de nervozitate și agitație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:28 - Vor fi maxim 16 ministere în noul Guvern. Decizia coaliției
17:27 - Gheorghe Ialomițianu: Guvernul actual a sacrificat finanțele României pentru câștigarea alegerilor. Numai de la începutul anului datoria publică până în septembrie a crescut cu 140 de miliarde de lei, mai mult decât în pandemie (VIDEO)
17:04 - Consiliul JAI discută joi despre data de eliminare a controalelor la frontieră pentru România și Bulgaria, anunță MAI. Cătălin Predoiu va participa la eveniment
17:02 - Un italian a rămas fără 33.000 de euro după ce s-a îndrăgostit de o româncă. Cum l-a păcălit
17:01 - Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atacul cibernetic asupra Electrica a aparţinut grupării Lynx Ransomware
16:59 - Cunoscut epidemiolog din România, despre Boala X: „Rata de mortalitate este 7,6%. La COVID era de 1%”. Care sunt cele mai frecvente simptome
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește