„Cosmosul” de pe litoralul românesc: de ce unele stațiuni poartă nume de planete

„Cosmosul” de pe litoralul românesc: de ce unele stațiuni poartă nume de planete
Foto: Captură video

Plajele Mării Negre sunt înzestrate cu o frumusețe nemaipomenită, iar pe lângă aceasta, unele litoraluri sunt au și un nume deosebit.

Aproximativ 275 de kilometri de coastă ai țării sunt împânzite de stațiuni de vară. Acestea sunt conectate între ele, litoralul românesc, are o întindere de la Delta Dunării și până la coastra bulgară a Mării Negre, notează Spy News.

De ce stațiunile au nume de planete

Un fapt curios este că multe stațiuni au numele unor planete. Comuniștii au denumit stațiunile Neptun, Jupiter, Venus și Saturn, iar în Epoca de Aur erau bijuteriile de pe coasta românească. Numele au fost alese din comoditate, pentru că erau ușor de reținut de către turiștii străini.

Fiecare locație are câte un semn distinctiv: stațiunea Neptun este recunoscută datorită vedetației ambudente, datorată amplasării lângă Pădurea Comorova; Jupiter este în jurul lacului artificial Tismana și este cea mai mică plajă de pe litoralul românesc; în stațiunea Venus, unitățile de cazare poartă nume de fete; în stațiunea Saturn, peste 13.000 de persoane pot beneficia de condiții de odihnă sau să beneficieze de proprietățile terapeutice oferite de izvoarele termale sulfuroase de aici.

Prima a fost Neptun

Neptun este prima stațiune cunoscută de pe litoralul Românesc, situată în apropiere de Mangalia. Lucrările de amenajare de aici au început încă din anul 1965, când, o parte din pădurea Comorova a fost tăiată.

În anul 1967, au intrat în circuitul turistic primele hoteluri din stațiunea Neptun, iar ulterior au fost construite alte unități de cazare, dar și spații comerciale, restaurante, parcuri de distracții și baze de agrement.

Stațiunea Jupiter este amplasată între Neptun și Cap Aurora, în apropierea pădurii Comorova, în vecinătatea lacurilor Jupiter și Tismana. Este o stațiune mică, dar aerisită și cu extrem de multe spații verzi, o adevărată destinație de vacanță pentru turiști.

Pe Venus sunt fete

Stațiunea Venus a fost construită de arhitecți până în vara anului 1969. Hotelurile de aici se remarcă prin faptul că poartă nume de fete, astfel încât se poate confunda originea denumirii: de la planetă sau de la zeița frumuseții, Venus.

Saturn este o stațiune balneoclimaterică, situată lângă Mangalia. Saturn a fost stațiunea inaugurată în anul 1971, însă, la fel ca în cazul altor stațiuni, au fost construite unități de cazare și în anul1972, dar și în alți ani după.

Urmăriți B1TV.ro și pe