Patronii Realitatea TV şi B1 TV, Cozmin Guşă şi Sorin Oancea, au fost audiaţi marţi la instanţa supremă, în calitate de martor, în dosarul lui Ludovic Orban, ei declarând că nu au discutat la întâlnirile cu Orban despre bani pentru apariţii în emisiuni în campania electorală pentru alegerile locale.
Sorin Oancea a mai spus că intenţionează să îi dea în judecată pe Tiberiu Urdăreanu și Ludovic Orban pentru declarații mincinoase. De asemenea, Oancea a precizat că a avut mandat de supraveghere de 30 de zile și că, dacă ar fi existat cel mai mic "element că s-a discutat ceva ilegal", în acest moment nu ar mai fi avut calitatea de martor.
”Lăsaţi-mă să văd dacă o declaraţie făcută în sala de judecată potrivit căreia aş fi cerut bani în nume personal şi nu pentru televiziunea B1TV, în cadrul oficial al campaniei electorale, a fost opinia domnului Urdăreanu sau a fost o declaraţie făcută de domnul Orban. În funcţie de ceea ce o să aflu din dosar, o să-i dau în judecată, ori pe amândoi, ori pe unul dintre ei. Nu mi se pare în regulă să te joci cu asfel de afirmaţii, mai ales oameni cu poziţiile lor: unul vicepreşedinte al PNL, celălalt om de afaceri important, cu multiple contracte cu statul. Se pare că dosarele pe care le are domnul Urdăreanu l-au determinat să facă nişte declaraţii pentru care va răspunde”, a spus Oancea.
Audieri în dosarul lui Ludovic Orban: Patroni media, martori în dosar
#DIRECT_ONE_1xbvi6#
"Faptul că eu am fost băgat în acest dosar pentru simplul fapt că m-am întâlnit cu Ludovic Orban, mie mi se pare că este un act de intimidare asupra B1 TV, pentru că, ceea ce nu se ştie deocamdată, este că am avut mandat de supraveghere 30 de zile, supraveghere ambientală, supraveghere telefonică. Bănuiesc că dacă ar fi fost acolo cel mai mic element că s-ar fi discutat ceva nepotrivit sau ilegal, n-aş fi avut calitatea de martor. Or, să rămâi în dosar cu calitatea de martor şi să se dea pe surse că banii ar fi fost mai mult pentru mine personal şi mai puţin pentru televiziune, să te trezeşti apoi cu reacţia unor colegi cum este Mircea Marian în care spune că el muncea gratis la B1 TV, iar eu luam şpagă, este destul de neplăcut şi pentru asta cineva trebuie să răspundă, evident. Rămâne de văzut dacă domnul Urdăreanu a inventat acesta formulă sau dacă i-a spus-o Ludovic Orban. Aici ne vom lămuri foarte curând”, a mai spus Oancea.
La rândul său, Cozmin Gușă a precizat că nu a discutat despre sume de bani şi că nu ştia că Ludovic Orban s-a întâlnit cu Tiberiu Urdăreanu. Guşă a menţionat că nici nu ştia ce funcţie avea Orban în PNL la momentul la care a anunţat că va candida pentru Primăria Capitalei.
"Trist, într-un fel, faţă de cei doi protagonişti, trist pentru nivelul relaţiilor interumane la care s-a ajuns între doi oameni care se cunosc, trist pentru că niciodată nu am vorbit cu Orban despre Urdăreanu şi cu Urdăreanu despre Orban, niciodată nu am vorbit despre bani de campanie. Faptul că două instituţii media, Realitatea TV si B1, plus alte posibile instituţii media sunt purtate mediatic în acest sens negativ este un lucru care nu-mi face plăcere şi chiar m-a deranjat. Un om de afaceri disperat, dispus la orice. De partea cealaltă, un om politic părăsit de colegi în campanie, scos din campanie prin procedura asta … Asta este povestea procesului”, a aratătCozmin Guşă, înainte de începerea procesului.
Cel care a facut denunțul, Tiberiu Urdareanu, este cercetat şi într-un dosar în care este acuzat că ar fi dat mită, pentru care a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Mita ar fi fost luată de fostul primar al Municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita. Concret, pe surse, nu Urdăreanu este cel care a dat efectiv banii pentru primarul Iaşiului, ci complicele său, vicepreşedintele UTI, Mihail Tănăsescu, astfel că Urdăreanu nu a fost implicat direct, dar "a acceptat să fie daţi bani prin intermediar".