Cristian Tudor Popescu: Revoluția care nu este. Iliescu și-a distrus carnetul de partid în noaptea de 21 decembrie

Cristian Tudor Popescu: Revoluția care nu este. Iliescu și-a distrus carnetul de partid în noaptea de 21 decembrie
Foto: gandul.info

Românii nu au în minte și în suflet o Revoluție. Doar 12,05% dintre români consideră că evenimentele din 1989 se pot numi Revoluție, în timp ce 84,96% cred că a fost o lovitură de stat.

Eşantionul nu e naţional, dar e grăitor: aproape nimeni nu consideră Revoluţie ce s-a întâmplat în `89”, scrie Cristian Tudor Popescu într-un editorual pentru Gândul.

Până pe 22 decembrie la prânz exista o dâră clară de sânge care împărţea România. De o parte unităţile de represiune, trăgând în mulţime cu pistoale automate şi mitraliera grea de pe tanc, la ordinul Partidului, de partea cealaltă câteva mii de oameni cu mâinile goale care strigau Jos Ceauşescu! Jos Comunismul! şi din când în când cădeau pe carosabil şi nu se mai ridicau.

Jurnalistul arată că cei care au bătut și au tras în manifestanții din decembrie ’89 au ajuns să fie numiți eroi.

După 22 decembrie la prânz, miliţienii care bătuseră şi arestaseră manifestanţi s-au transformat în eroi ai Revoluţiei, iar armata a continuat să tragă în nişte duşmani invizibili,  mai nimerind şi câte un cetăţean nevinovat. “, scrie CTP.

În acele zile, Iliescu și alte personaje din grupul său au ocupat Comitetul Central și ecranele televizoarelor, fostul președinte declarând ulteior că în noaptea de 21 decembrie 1989 “mi-am distrus carnetul de partid”.

Toată lumea dă-i şi luptă, şi dă-i şi luptă, doar că nu se mai ştia cine cu care. Un grup de personaje, în frunte cu Ion Iliescu, pe care nu le văzuse nimeni în zilele sângeroase de până atunci, ocupă Comitetul Central şi ecranele televizoarelor. Ştiţi ce mi-a răspuns domnul Ion Iliescu când l-am întrebat, într-o emisiune la Marius Tucă, ce a făcut în noaptea de 21 decembrie 1989? „Mi-am distrus carnetul de partid„, a răspuns fostul şef cu Propaganda al CC al PCR.”, susține Popescu.

Acest fapt arată că “viitorul preşedinte al României libere se lupta din greu în noaptea dintre lumi cu o bucată roşie de carton pânzat…”.

Revoluţia a rămas Revoluţie doar pentru cei care, acum un sfert de veac, au fost în stradă, la Iaşi, la Timişoara, la Bucureşti, la Cluj, puţini şi neînchipuit de singuri,  învingând umilinţa şi frica pentru a-şi recâştiga demnitatea umană. Astăzi, unii sunt morţi, alţii uitaţi. La anul şi la mulţi ani!”, mai scrie Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`