Cristian Tudor Popescu încearcă să dea lecții de moralitate propunând ca românii care nu au promovat examenul de bacalaureat să nu aibă drept de vot. Prezent într-o emisiune de la Digi 24, CTP a răbufnit, susținând că cei care nu au reușit să obțină note de tecere la acest examen nu au maturitatea necesară pentru a-și alege conducătorii. Acesta a vorbit și despre problemele de corupție ale unor politicieni din România și a criticat „procurorii nepregătiți”, făcând însă aceste comentarii din poziția unui jurnalist care lucrează la o companie ai cărei șefi au tot probleme penale.
„Votul universal e foarte bun, câtă vreme înțelegem sensul cuvântului universal. Universal înseamnă să dea dreptul oricărui om capabil să voteze, să fie echipat, să fie în măsură să voteze, să-i dea dreptul să voteze. Nu e vorba de un vot cenzitar, pe baza averii. Propun ca, odată cu dreptul de vot la 18 ani, fiecare cetățean să mai aibă o obligație: să-și ia bacalaureatul. Dacă nu prezintă bacalaureatul luat, nu e niciun fel de problemă. Rămâne cetățean al acestei țări, cu aceleași drepturi, își poate vedea liniștit de viața lui, beneficiază de ce-i poate oferi statul, dar nu votează, dacă nu are bacalaureatul. De ce? Pentru că este examenul de maturitate. (…) Asta nu înseamnă o negare a votului universal. Nu e nici o negare a egalității. Au toți dreptul să dea bacalaureatul, să învețe. În România, învățământul e garantat de stat, e obligatoriu. Nu eșți în situația de discriminare, în care niște oameni săraci nu pot să-și permită să-și dea copiii la școală. (…) Nu e o discriminare dacă ai dreptul să votezi numai după ce ți-ai dat examentul de maturitate. Dacă nu vrei să faci uz de aceste șanse, nu vrei să înveți, să te maturizezi nu înseamnă că te-am discriminat eu! Înseamnă că, din anumite motive, ești pe cale de a deveni un ins cu probleme cu societatea”, a declarat CTP.
Acesta i-a criticat în termeni duri și pe românii care „tot poftesc la mici, pentru că e gratis” și a avertizat că cel mai mare pericol de dez-unire a românilor este corupția.
„Există această dulceaţă formidabilă a gratisului în România. E o bucurie pură. N-ai muncit pentru micii ăia, (…) pentru niciunul din paharele cu bere. (…) Oamenii nu mănâncă micii de foame, ci pentru că sunt degeaba, nu încorporează muncă. (…) E scrutcircuitarea muncii. (…) Pericolul cel mai mare e că această mișcare anticorupție, care înseamnă atât organe ale statului, cât și cetățeni care au ieșit în stradă, are șansele cele mai mari să se sufoce, nu din cauza lui Dragnea și Tăriceanu, care fac eforturi să-i sucească gâtul. Azi Tăriceanu, ieri Dragnea. Din pricina procurorilor. Mulți procurori DNA sunt nepregătiți, persoane brutale incapabile să instrumenteze ca lumea un dosar care să poate să reziste în instanță și să ducă la o condamnare corectă. Ei compromit fiecare caz de acest fel”, a mai spus jurnalistul.
Problema este că însă că CTP face toate aceste comentarii la o televiziune care face parte dintr-o companiei ai cărei șefi sunt cunoscuți pentru problemele penale pe care le au. Astfel se pune întrebarea ce legitimitate au toate afirmațiile sale făcute într-un astfel de context.
Amintim că în mai 2017, procurorii DNA au deschis un dosar penal privind vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal din Liga 1 de către Liga Profesionistă de Fotbal către compania RCS-RDS. În acest dosar sunt urmăriți penal mai mulți foști șefi de la compania RCS-RDS printre care Ioan Bendei, Alexandru Oprea, Mihai Dinei, dar și Florin-Bogdan Bădiță, Bogdan Dumitru Dragomir.
Ulterior, în august 2017, un alt șef al companiei Digi a fost pus sub urmărire penală pentru spălare de bani, în același dosar. Digi Communications anunța atunci că DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale cu privire la Serghei Bulgac, director general al societăţii şi director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al RCS & RDS, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.
În același dosar a fost pusă sub urmărire penală și compania RCS.