Creșterea artificială a prețului lemnelor de foc i-a îngrijorat pe guvernanți care pregătesc plafonarea, potrivit unui proiect de OUG.
Guvernul vrea să plafoneze prețurile lemnelor pentru această iarnă. în condițiile în care în România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn.
“În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională”, se arată în textul proiectului de Ordonanță, scrie hotnews.ro.
Prin proiect de act OUG se propun următoarele:
Plafonarea prețurilor finale facturate la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.
Plafonarea prețurilor finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn – maxim 1500 lei/tonă cu TVA inclus; pelete din lemn maxim – 2000 lei/tonă cu TVA inclus.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România s-a angajat față de autoritățile Uniunii Europene să renunțe la încălzirea cu lemne până în 2023. Astfel, se încearcă decarbonizarea sectorului de încălzire / răcire. Totodată, se dorește, prin acest cadru legislativ, și diversificarea mixului energetic, prin lăturarea lemnului ca sursă de încălzire.
Potrivit Protfi.ro, jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc, în prezent, cu lemne. Cele mai multe dintre ele sunt în mediul rural, iar în multe localități din rural, din România, nici măcar nu există, momentan, varianta branșamentului la gaze.
Până în 2023, România ar trebui să renunțe la încălzirea cu lemne, fiind una dintre țintele și soluțiile ce vor intra în vigoare odată cu cadrul legislativ ce prevede decarbonizarea sectorului de încălzire răcire.