Reintroducerea zimbrilor în Munții Țarcu din România s-ar putea dovedi a fi un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit unei noi cercetări.
O turmă de 170 de zimbri a fost recent reintrodusă în această zonă, iar studiul arată că aceștia ar putea juca un rol crucial în stocarea emisiilor de CO2 echivalente cu îndepărtarea a aproximativ 2 milioane de mașini de pe șosea timp de un an.
Studiul, realizat de oameni de știință de la Yale School of the Environment și finanțat de Global Rewilding Alliance, a evidențiat că zimbrii europeni, pășunând pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați din Munții Țarcu, pot captura suplimentar 2 milioane de tone de carbon pe an.
Ei fertilizează solul, stimulează creșterea plantelor, contribuie la răspândirea semințelor și la creșterea biodiversității ecosistemului, și compactează solul, prevenind eliberarea carbonului stocat, potrivit Adevărul.ro.
„Îndepărtarea lor a dus la eliberarea de cantități mari de carbon. Restaurarea acestor ecosisteme poate readuce echilibrul, iar zimbrii sălbăticiți pot juca un rol crucial în acest proces”, a mai spus Oswald.
„Zimbrii sunt o specie cheie care joacă un rol important în ecosisteme”, a declarat Alexander Lees, lector în domeniul biodiversității la Universitatea Metropolitană din Manchester.
Reintroducerea zimbrilor nu aduce doar beneficii climatice, ci și alte avantaje, precum stimularea turismului și sprijinirea biodiversității.
Studiul despre zimbrii europeni din România este considerat „primul de acest gen”, conform declarației lui Sylvén, care a subliniat că modelul dezvoltat furnizează „un instrument foarte puternic la îndemână pentru a oferi direcții pentru reintroducerea faunei sălbatice”.
Echipa de cercetare a deja analizat impactul altor nouă specii, inclusiv elefanți de pădure tropicală, boi mosc și vidre de mare, și are în plan continuarea cercetărilor în acest domeniu.