Cum să-ţi baţi joc de natură cu fonduri europene: CJ Suceava a tocat 7 milioane euro pentru a face DEPOZIT DE DEŞEURI în cea mai frumoasă trecătoare a ţarii – Pasul Mestecăniş!

Cum să-ţi baţi joc de natură cu fonduri europene: CJ Suceava a tocat 7 milioane euro pentru a face DEPOZIT DE DEŞEURI în cea mai frumoasă trecătoare a ţarii - Pasul Mestecăniş!

Record de incompentenţă la Suceava, unde edilii au reuşit, dintr-un foc, să-şi bată joc şi de natură şi de fondurile europene. Libertatea dezvăluie cum autoritățile din Suceava au girat construcția unui depozit de deșeuri pe un vârf de deal din Pasul Mestecăniș, lângă un drum european circulat și foarte aproape de pensiunile turistice.

Astfel, Consiliul Județean a cheltuit peste 7.000.000 de euro pe groapa modernă de gunoi, însă studiul de fezabilitate și raportul de mediu indică probleme grave.

Pasul Mestecăniş este considerat cea mai frumoasă trecătoare din ţară. Prin el trece drumul care leagă Bucovina de Transilvania şi o istorie milenară. Tocmai aici autorităţile din Suceava s-au găsit găsit să ridice o groapă de gunoi!

Şi pentru ca prostia să fie totală, groapa se află într-un vârf de deal, la 1.100 de metri altitudine, şi lângă o pantă care riscă să ducă tot gunoiul peste o cale ferată intens circulată.

Povestea a început în 2007, când oamenii din satul Valea Putnei au aflat că la câteva sute de metri de curţile lor se va deschide un depozit ecologic. Decizia a fost luată de Consiliul Judeţean, condus la acea vreme de Gheorghe Flutur.
Localnicii s-au opus vehement,
iar legea, teoretic, era de partea lor stipulând că aceste gropi nu se pot construi la mai puţin de un kilometru de casele oamenilor. Dar cui îi pasă de lege? Un raport topografic arată că în zonă există locuinţe şi la 500 de metri distanţă de groapa de gunoi, inclusiv pensiuni turistice!

Pentru a întregi tabloul barbariei, nici animalele nu vor mai putea să pască în zonă, pentru că tot terenul va fi infectat. Prin urmare laptele vacilor din sat nu va mai fi bun de băut. Nici mierea albinelor, comestibilă….

O informaţie sumbră stă cuprinsă în raportul privind impactul asupra mediului, un document oficial, realizat la solicitarea CJ Suceava: Riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene s-a stabilit că în cel mai rău caz persistă la distanţă de 100 m de marginea depozitului”.

Iar distanţa dintre groapă şi E58 este de numai 30 de metri! Peste 6.000 de maşini circulă zilnic pe acest drum, CNAIR estimând că, până în 2022, numărul anual va depăşi 2,7 milioane.
Şi problemele continuă. În studiul de fezabilitate se spune că amplasamentul nu este bun, panta dealului fiind prea mare, cu risc de alunecări de teren. Ceea ce ar duce ca un morman de 40 de metri înălţime de deşeuri să se prăvălească peste o cale ferată. Cu toate acestea, CFR oferă aviz pozitiv. Semnatarul: nimeni altul decât vărul şefului CJ, Gheorghe Flutur, cel care a demarat construirea gropii…