Cum se face mustul de struguri. Cea mai veche rețetă, pas cu pas

Cum se face mustul de struguri. Cea mai veche rețetă, pas cu pas
Foto: Pixabay

Poate cea mai așteptată băutură din an e mustul de struguri. Acesta e un puternic fortifiant al sistemului imunitar, datorită conţinutului ridicat de vitamina C, e recomandat celor care fac efort intelectual intens, dar şi celor aflaţi în convalescenţă. Cel mai bun must se face după rețete vechi, tradiționale.

Cum se prepară mustul de calitate

Pentru a obține un must de calitate, strugurii trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nicio boală specifică și să fie proaspăt culeși. Se poate folosi orice soi de struguri, notează Observator News.

Strugurii se spăla bine cu apa curată, fie într-un coș de nuiele (dacă sunt mulți), fie într-un vas de bucătărie cu sită. Mai apoi, boabele se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul se poate face fie cu un zdrobitor special, fie cu mâna. Ulterior, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mâna, așezându-le în câteva straturi de tifon.

Mustul astfel obținut se pune la frig o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Mustul limpezit trebuie fiert. Pentru asta e nevoie de o oală mare, în care se va pune apa, și o alta mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așează în cea cu apă, pentru a nu intră în contact direct cu focul.

Băutura se fierbe astfel 15 – 20 de minute, la foc potrivit. Spuma trebuie să fie înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Cum se păstrează mustul de struguri

Băutura se păstrează în sticle foarte bine spălate care au fost ținute la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute. Pâlnia și dopurile trebuie să fie și ele bine spălate și curățate de impurități.

Mustul se toarnă direct în sticle, fără a mai fi lăsat la răcit.

Sticlele cu must se pun apoi într-o cutie de carton sau într-o tavă cu margini înalte, înfășurată în mai multe pături groase, unde se țin până la răcirea lor completă. Răcirea lentă este importantă, ea putând dură chiar și două zile.

Ulterior, sticlele trebuie lăsate în frigider până la o săptămână, apoi așezate în cămară.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său