Cum se va verifica dovada vaccinării pentru persoanele care participă la evenimente, de la 1 iunie. Raed Arafat: Organizatorul trebuie să se asigure la intrare că invitații sunt vaccinați

Cum se va verifica dovada vaccinării pentru persoanele care participă la evenimente, de la 1 iunie. Raed Arafat: Organizatorul trebuie să se asigure la intrare că invitații sunt vaccinați
Foto: Inquam Photos / George Călin

Secretarul de stat, Raed Arafat a explicat joi seara, într-o conferință de presă, cum se va desfășura verificarea dovezii de vaccinare la persoanele care participă la evenimente private sau publice. Organizatorul este cel care trebuie să se asigure că persoanele participante au la intrare dovada vaccinării pe telefon sau printată:

“La intrare sau cine invită trebuie să se asigure că persoanele au fie pe telefon, fie hârtia care demonstrează că au fost vaccinate. În cazul unui control, dacă în interior persoanele care se găsesc nu sunt cu astfel de documente, atunci răspunde organizatorul”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a precizat că la rândul lor organizatorii vor fi verificați și că trebuie să se aștepte la controale:

“Organizatorul trebuie să se asigure, cine face invitația, dacă decide că vrea să depășească procentul care este stabilit și vrea să aibă capacitate maximă, atunci la invitație trebuie să spună vă rugăm să aduceți documentul care dovedește că ați fost vaccinați. Dacă cineva vine și nu are acest document, normal că organizatorul este persoana care răspunde de faptul că există o persoană nevaccinată, pentru că creșterea capacității și la nunți, și la sălile de sport și la evenimentele sportive și la orice eveniment este o decizie a organizatorului. Există un plafon, fără să crești capacitatea și te duci pe regulile generale care au existat, testare, vaccinare, trecere prin boală. Dacă ai trecut la faza în care aduci oamenii la capacitate maximă și acolo soliciți că trebuie să fie toată lumea vaccinată, trebuie să te asiguri că toate persoanele au documentul că au fost vaccinate.

La intrare la un eveniment cu biletul, verifici că persoana are dovada vaccinării. Poate să fie hârtia, poate să fie descărcarea pe telefon a dovezii că a fost persoana vaccinată.

Cu siguranță potsă existe controale care să verifice prin sondaj persoane și să verifice dacă sunt vaccinate. Dacă ai declarat că este eveniment numai cu persoane vaccinate și cu capacitate maximă, deci ai depășit plafonul trebuie să te aștepți și că acest lucru urmează să fie verificat”, a declarat Raed Arafat.

Potrivithotărârii de Guvernprin care au fost stabilite măsurile de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie, evenimentele private pot fi organizate „cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.”

Tags: