Cum se votează corect, în primul tur al alegerilor prezidențiale

Cum se votează corect, în primul tur al alegerilor prezidențiale
Foto: ampress.ro

Românii sunt chemaţi duminică la urne să aleagă noul preşedinte al ţării. Pot să voteze la primul tur de scrutin cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care devin azi majori, cu domiciliul în ţară sau în străinătate, dar şi cetăţenii statelor Uniunii Europene care stau cu acte în România.

Sunt considerate voturi valabil exprimate, dacă:

• ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;

• ştampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă și nu atinge laturile vreunui alt patrulater;

• ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse mențiuni ale alegătorului;

• ştampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ștampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Sunt considerate voturi NULE, dacă:

– nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT” în niciun patrulater

– ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere

– ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere chiar dacă unele ştampile au fost tăiate sau anulate de alegător

– ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în exteriorul patrulaterelor

– ştampila cu menţiunea „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere

În urma exprimării votului, buletinul, împăturit, este introdus în urna de vot.

Cum votăm corect la prezidențiale

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”