Cum sunt plătiţi cei “zero angajaţi” de la Reporter Virtual şi care sunt pierderile financiare ale Hotnews.ro

Cum sunt plătiţi cei “zero angajaţi” de la Reporter Virtual şi care sunt pierderile financiare ale Hotnews.ro

Sunt câteva publicaţii în România care încearcă în permanenţă să pună în practică proverbul cu “capra vecinului”. De câte ori se actualizează datele de la Registrul Comerţului, deontologii care lucrează aici se precipită în a titra cât mai bombastic realizările principalelor televiziuni din România. Cei de aici strigă de bucurie că cutare televiziune e pe pierdere, că cutare televiziune nu a mai făcut profit, ca şi cum bilanţul contabil ar fi singurul criteriu ce trebuie luat în calcul atunci când analizezi prestaţia unei echipe.

Privind însă şi în “ograda lor”, descoperi cu stupoare că deşi vânează operaţiunile financiare ale altora, pe ale lor şi le ţin cât mai ascunse, pentru a nu se vedea ironia unei situaţii de-a dreptul hilare.

Reporter Virtual: Zero profit, zero pierderi, zero angajaţi!

Să luăm exemplul principalilor deontologi din mediul online: echipa de jurnalişti de la site-ul Reporter Virtual. La o căutare a situaţiei contabile a site-ului de la Registrul Comerţului se poate vedea o situaţie uluitoare: firma care administrează site-ul are profit zero, pierdere zero, patrimoniu zero şi, mare surpriză, număr de angajaţi zero! Şi asta atât în anul 2013, cât şi în anul 2014!

Este vorba de firma Dinamica Goiania SRL, cea care deţine site-ul ReporterVirtual.ro potrivit ultimelor date oficiale şi publice, prezentate de-a lungul timpului şi de mai multe publicaţii. Din acţionariatul acestei firme fac parte “Parc Industrial West Gate SA”, cu 20%, Vlăsceanu Adriana Nicoleta, cu 2%, Răzvan Cătălin Corneţeanu, cu 40%, Adrian Valentin Nicki Halpert, cu 19% şi Sivori Laurenţiu Ciocăzanu, cu 19%. Dacă verificăm acţionarii firmei “Parc Industrial West Gate SA”, descoperim că acolo acţionar majoritar, cu 99,99% este Răzvan Cătălin Corneţeanu, alături de fosta sa asistentă de la Adevărul, Vlăsceanu Adriana Nicoleta, cu 0,01%. De altfel, aceasta din urmă apare alături de Corneţeanu în toate firmele sale, fiind implicată inclusiv în înregistrarea câinelui familiei Corneţeanu, un frumos ciobănesc belgian.

Aşadar, urmărind traseul acţionarilor, observăm că Reporter Virtual e deţinut majoritar de Răzvan Corneţeanu, sprijinit din umbră de omul de afaceri Liviu Tudor, care controlează de fapt complexul West Gate. Toate bune şi frumoase, numai că, se pune întrebarea, la zero profit, pierderi, patrimoniu şi angajaţi, cum se plătesc salariile la Reporter Virtual? Ori sunt deontologii perfecţi, şi lucrează absolut gratis pentru binele cazon al patriei, ori pe undeva se ascund urmele unei evaziuni… aproape perfecte.

Oricum, pentru a ilustra cel mai bine noul tip de jurnalism cu epoleţi care se poartă în media noastră, putem aminti şi faptul că Răzvan Corneţeanu, potrivit prezentării de pe LinkedIn, a absolvit Academia de Tehnică Militară. Aşadar, în cazul său, formularea jurnalism cu epoleţi chiar are acoperire!

Pierderi mari la Hotnews.ro

O altă publicaţie care se grăbeşte de fiecare dată să critice televiziunile pentru pierderile raportate este Hotnews.ro. Şi aici, atunci când verifici firma la Registrul Comerţului, surprizele sunt mari. Hotnews e administrat de firma Media Bit Software SRL, care a raportat în 2014 o pierdere, atenţie!, de 449.208 Ron! Acţionarii firmei sunt Ţimbolschi Preoteasa Ionel Mărgărit, cu 36,9%, Săliştean Diana Tereza, cu 4,5%, Andrei Woinaroski, cu 17,99%, Timbolschi Preoteasa Manuela, cu 31,4% şi Răzvan Cătălin Corneţeanu, acţionarul majoritar de la Reporter Virtual, cu 9,04%.

Interesant este că pierderile mari raportate de firmă s-au înregistrat în condiţiile în care Hotnews plăteşte doar o parte din salarii pe această firmă. Grosul salariilor, adică cele pe drepturi de autor, sunt plătite pe “Asociaţia Societatea online”, o Asociaţie înregistrată în Râmnicu Vâlcea de către Lucian Popescu, fostul blogger Merlin de pe site-ul Hotnews. Această Societate operează şi site-ul Contributors.ro, din portofoliul Hotnews.

Interesant este că în piaţa de publicitate se cunoaşte că atât Hotnews, cât şi Reporter Virtual, sunt vândute de către firma GoldBach. Dacă în cazul Hotnews lucrurile sunt transparente, în cazul Reporter Virtual, având în vedere declaraţiile contabile ale firmei, se pune problema: cum intră banii de publicitate în buzunarul acţionarilor? Şi aici ne referim atât la publicitatea adusă prin intermediul firmei de profil, cât şi publicitatea prin Google, abundentă pe site-urile din portofoliul Reporter Virtual.

Aşadar că, până să se bucure de profitul sau pierderea altor instituţii media, cei de aici ar face bine să gestioneze mai bine situaţia financiară din ograda proprie şi să răspundă la fel de transparent la întrebarea care pare să îi bântuie atât de des: din ce bani sunt plătiţi jurnaliştii deontologi ce încearcă astăzi să ducă pe culmi cât mai înalte tainele noului jurnalismul cu epoleţi?