Cum va fi vremea în restul verii. Elena Mateescu, director general al ANM, pe B1 TV: În medie, iulie și august sunt mai sărace în precipitații decât iunie (VIDEO)

Cum va fi vremea în restul verii. Elena Mateescu, director general al ANM, pe B1 TV: În medie, iulie și august sunt mai sărace în precipitații decât iunie (VIDEO)
foto: captură B1 TV

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a fost sâmbătă seară invitata Nadiei Ciurlin la „Talk B1”, unde a vorbit despre cum va fi vremea în restul verii. Ea a explicat că, în ultimele două decenii, acest anotimp a înregistrat record după record.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Directorul general al ANM, pe B1 TV. Elena Mateescu, despre cum va fi vremea în restul verii

Întrebată dacă în această vară vor fi stabilite noi recorduri de temperatură sau mai degrabă va fi o vară răcoroasă, Elena Mateescu a explicat: „E greu să ne pronunțăm. Cert este că, așa cum fiecare anotimp în ultimii ani, cel puțin din 2000 și până în prezent, a înregistrat record după record, fie din perspectiva abaterilor termice la nivelul temperaturilor medii lunare, încadrând anotimpul respectiv ca fiind cea mai caldă toamnă sau, iată, o primăvară în acest an, a șasea primăvară cea mai rece din istoria măsurătorilor meteorologice, vom vedea și vara 2021 ce recorduri va înregistra. De altfel, iată, o primă lună, iunie, a adus un record pentru zona Dobrogei, înregistrând la acest moment cea mai mare cantitate pentru o lună iunie în această parte a țării după un an excesiv de sectos anterior, cel mai secetos an din istorie”.

„Ce putem să spunem, pentru primele trei săptămâni la acest moment din „luna lui cuptor”, respectiv săptămâna 28 iunie – 5 iulie, 5-12 și, respectiv, 12-19 iulie, pentru că actualizările realizate de Administrația Națională de Meteorologie vineri s-au făcut pentru intervalul 21 iunie – 19 iulie, iar primele trei săptămâni – practic, primele două decade dacă luăm în considerare și sfârșitul lunii iunie – aduc în atenție pentru fiecare săptămână valori de temperatură mai ridicate cu 2,5, 3 grade Celsius față de normele climatologice specifice fiecărei săptămâni în jumătatea vestică a țării. Acolo, pentru fiecare săptămână, vom putea înregistra valori care să depășească frecvent 32-35 de grade Celsius, să fie zile mult mai călduroase, iar în rest valori normale, ceea ce înseamnă că și în restul țării este posibil să avem zile frumoase caracterizate de valori peste 32 și chiar 35 de grade Celsius, în funcție, sigur că da, de persistența masei de aer destul de cald. Pentru că „luna lui cuptor” confirmă până la urmă mai multe zile caniculare și frecvente, și cu recorduri în ceea ce privește numărul mai mare, dar starea de disconfort termic cu siguranță săptămâna viitoare trebuie să o menționăm, pentru că ea va fi de mare de interes în condițiile în care de la o vreme mai rece și umedă trecem la o vreme mai caldă și, de asemenea, umedă”, a adăugat directorul general al ANM.

Ea a vorbit și despre regimul de precipitații.

„Din punct de vedere al ariei precipitațiilor, săptămâna 28 iunie – 5 iulie aduce un regim deficitar în partea de vest a țării, ceea ce înseamnă că vom avea precipitații în diminuare și, în rest, precipitații normale, și următoarele două săptămâni precipitații apropiate de normal. Luna iulie, în medie, este mai săracă în precipitații, chiar și august, a treia lună a verii, comparativ cu luna iunie”, a mai spus Elena Mateescu.