Dan Andronic: Documentul prezentat de Antena 3 privind legăturile lui Traian Băsescu cu Securitatea este un fals grosolan

Dan Andronic: Documentul prezentat de Antena 3 privind legăturile lui Traian Băsescu cu Securitatea este un fals grosolan

În cadrul unei emisiuni televizate, difuzate la Antena 3 în data de 22 septembrie a fost prezentat un document care ar fi trebuit să ateste legăturile lui Traian Băsescu cu Securitatea înainte de 1989.

Jurnalistul Dan Andronic susține că acest document este un fals grosolan și aduce argumente în privința susținerii afirmațiilor sale, într-un articol pe Evenimentul Zilei.

Primul argument adus de jurnalist este faptul că deși documentul este datat 16 octombrie 1984 și este adresat către comandatul unităţii 0544, Aurel Stamatoiu, generalului-colonel Iulian Vlad, şeful Securităţii statului, la acea dată Iulian Vlad nu era şeful Departamentului Securităţii, acesta se numea Tudor Postelnicu.

Aici apare primul element de suspiciune. Potrivit ierarhiei şi regulamentelor aflate în vigoare în acel moment, generalul Aurel Stamatoiu era subordonat direct ministrului de interne, George Homoşteanu, iar în anul 1984, Iulian Vlad nu era şeful Securităţii Statului, ci doar secretar de stat în Ministerul de Interne, cu atribuţii pe linia de contra-spionaj şi combaterea terorismului. Şeful Departamentului Securităţii Statului în data de 16 octombrie 1984, data falsului document, era nimeni altul decât Tudor Postelnicu.

Generalul-colonel Iulian Vlad a devenit şeful Securităţii Statului în 1987, iar Tudor Postelnicu era în acelaşi an ministru de Interne. Deci, falsul prezentat de Antena 3 descrie o realitate politică care va fi valabilă doar peste 3 ani, în 1987”, a scris Dan Andronic.

Un al doilea argument pe care jurnalistul îl invocă este structura documentului: Raportul prezentat marți de Antena 3 este dactilografiat, iar modul de redactare a unui astfel de document înainte de 1989 era altul.

Modul de redactarea a unui asemenea raport înainte de 1989 era total diferit. Rapoartele erau dictate şi bătute la maşină, numai că acolo unde apăreau numele operaţiunilor, locaţiilor, numele informatorilor, rezidenţilor sau ale ofiţerilor deplin conspiraţi, se lăsa loc liber urmând că acestea să fie completate de mână de către cel care întocmea raportul. În documentul prezentat de Antena 3 totul este scris la maşină. Un mod de redactare al unui raport al Securității imposibil!”, a mai scris jurnalistul.

Al treilea argument adus de Dan Andronic este faptul că în document este prezent numele lui Traian Băsescu, iar dezvăluirea numelor reale ale persoanei care sprijinea o acțiune a Securității nu constituia o practică a Securității.

Nu există niciun motiv, nici o uzanţă sau precedent prin care numele unei persoane care sprijinea o acţiune a Securităţii, ca informator, ca rezident! sau ca ofiţer deplin conspirat să apară cu nume şi prenume. Se folosea obligatoriu numele conspirativ. 

 Ca să fiu şi mai clar, orice persoană care avea o anumită relaţie pe linia muncii informative cu Securitatea Statului primea unul sau mai multe nume conspirative, doar acestea fiind folosite în documentele interne ale Securităţii.

În 1984 Traian Băsescu era mai mult pe mare, fiind comandant de navă. Este greu de priceput cum răspândea materiale de propagandă în Portul Constanţa în condiţiile în care naviga luni de zile la rând pe oceanele planetei”, a mai scris acesta.

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)