Apel al senatorului Dan Lungu către autorităţi: O operă de artă din Costineşti a fost transformată în stâlp de cablu sau suport de rufe (FOTO)

Apel al senatorului Dan Lungu către autorităţi: O operă de artă din Costineşti a fost transformată în stâlp de cablu sau suport de rufe (FOTO)

Senatorul USR Dan Lungu rage un semnal de alarmă privind starea în care au ajuns opere de cultură din România şi cere măsuri de la autorităţi. Acesta prezintă cazul operă de artă din Costineşti, realizată de sculptorul George Apostu în urmă cu aproape 40 de ani care, pe lângă faptul că este într-o stare puternică de degradare, a ajuns să fie folosită ca stâlp de cablu sau suport de rufe.

“Se poate observa cu uşurinţă din fotografii că statuia creată de George Apostu este pe punctul de a se dărâma, că nu a fost îngrijită aproape deloc în ultimii zeci de ani. Atacată de rugină şi cu bucăţi care se deprind din baza ei, a devenint un real pericol pentru eventualii turişti care ajung în zonă”, se arată într-un comunicat de presă citat de news.ro.

Senatorul cere autorităţile să trateze cu respect şi să păstreze monumentele vechi, ”dacă nu suntem în stare să facem mai mult” pentru cultură.

“Înţeleg că dintr-un buget ruşinos alocat culturii, 0,1% din PIB, este greu să restaurezi multitudinea de monumente aflate în dificultate sau să încurajezi, aşa cum ar merita, creaţia vie, contemporană, însă este de neiertat când nepăsarea se adaugă condiţiilor vitrege în care supravieţuieşte cultura. Este trist că nu preţuim şi nu păstrăm nici ceea ce avem. Dacă nu suntem în stare să facem mai mult, măcar să ne purtăm cu respect şi responsabilitate. În urma acestui semnal de alarmă, sper să auzim veşti bune de la Constanţa”, se mai arată în document.

Senatorul a trimis şi o scrisoare deschisă Consiliului Judeţean Constanţa în care cere măsuri privind felul în care a ajuns

“Sper să luaţi act cât de repede posibil de această solicitare, să rezolvaţi problema şi să identificaţi vinovaţii pentru această situaţie inadmisibilă, fiindcă lucrurile nu pot fi trecute cu vederea. Nu putem tolera ca, din neglijenţă, lipsă de respect sau ignoranţă, o operă de artă să fie transformată în stâlp de cablu sau suport de rufe”, a scris senatorul Dan Lungu

Urmăriți B1TV.ro și pe