Daniel Morar: Avem procurori care consideră Parchetul General un sanatoriu

Daniel Morar: Avem procurori care consideră Parchetul General un sanatoriu

Daniel Morar, procurorul șef interimar al Parchetului General, a afirmat că în cadrul instituției se lucrează la minimă rezistență, iar unii procurori nu ar trebui să fie procurori pentru că tratează instituția drept „un sanatoriu”.

Morar susține în cadrul unui interviu pentru Revista 22 că, deși există instrumentele necesare la Parchetul General, procurorii „nu sunt puși la muncă”, dar primesc laude nejustificate datorită anumitor relații.

„Se lucrează slab la nivelul parchetelor curţilor de apel şi la nivelul Parchetului General, în ceea ce priveşte activitatea de urmărire penală. Ce poţi să faci ca şef e să-ţi foloseşti instrumentul evaluării, să-i dai „insuficient“, să-l sancţionezi, să-l dai afară din magistratură, să-i tai din salariu, să-l degradezi din funcţie. Or, nu se face aşa ceva, că suntem băieţi buni„, susține Daniel Morar.

Procurorul șef interimar al instituției susține că singura soluție a eficeinței Parchetului General ar fi un șef ferm.

Daniel Morar afirmă că principalul instrument pentru activarea acestora este „evaluarea”, nefolosit însă de șefi, plus CSM, în mâna căruia se află cariera magistraților.

Eu i-aş pune în primul rând să lucreze. I-aş activa pe cei care sunt total inactivi şi care consideră Parchetul General un sanatoriu. Sunt oameni care nu lucrează sau care lucrează la minima rezistenţă. Eu i-aş pune la lucru şi aş avea instrumentul, le-aş da calificativul de „insuficient“, dacă ei sunt de insuficient, şi nu le-aş da pe prietenie calificativul „foarte bine“. De fapt, asta e problema întregului sistem judiciar. Nu vă gândiţi că, dacă 99,99% dintre procurorii şi judecătorii din România au „foarte bine“, cât de performant e acest sistem? E ridicol pentru cineva care priveşte din afară, nu? „, adaugă Daniel Morar.

Acesta face comparație cu Direcția Națională Anticorupție, unde spune că există mai multă disciplină, iar procurorul șef are instrumentele necesare să revoce, motivat, un procuror care nu lucrează.

La Parchetul General avem procurori care n-ar trebui să fie procurori, care au o activitate foarte slabă și nu lucreaza dosare. Aici observ o clară relaxare a unora dintre procurori. Sunt vreo 10 oameni performanţi pe dosare, mai sunt 10 oameni care lucrează în numele procurorului general pe diferite acte, pentru că procurorul general are sute de acte într-o lună, dar sunt alţi procurori cu o activitate foarte slabă, nu de ieri, şi, din păcate, şefii lor nu au folosit instrumentul evaluării. Au dosare, dar nu le fac. Sunt destul de mulţi. La secţia de urmărire penală. Dar sunt şi în altă parte. Sunt la secţia de resurse umane unii care toată ziua sunt plecaţi, îi caut şi nu-i găsesc, mi se spune că sunt colo, colo. Dar eu sunt interimar„, a completat Daniel Morar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:29 - Prima Doamnă a Ucrainei împlinește 45 de ani. Ce mesaj i-a lăsat Volodimir Zelenski: „Mă faci mai puternic”
10:27 - Simona Pătruleasa, despre cea mai mare provocare din viața ei: „Medicii îmi spuneau că este imposibil”. Ce sacrificii a făcut vedeta în urmă cu 12 ani pentru a deveni mamă
10:19 - Cutremur de 7,8 grade în Turcia, resimțit şi în Siria, Liban şi Cipru: Sute de morți, mii de răniți. Seismul a fost urmat de 42 de replici / Turcia cere ajutor internațional. România trimite salvatori (VIDEO)
10:14 - Urmărire ca în filme: Un traficant ucrainean a încercat să scape cu un Audi Q7 plin cu țigări. După cinci focuri de armă în pneuri, a tras pe dreapta și s-a predat vameșilor români (FOTO)
10:10 - Austria începe limitarea vitezei pe autostrada la 100 de km/h pentru a favoriza mașinile electrice
10:00 - Anthony Delon a ajuns la Oradea: „E puţin frig aici”. Fiul celebrului actor va juca alături de Mickey Rourke (VIDEO)
09:59 - Un bărbat beat și drogat s-a certat cu iubita, a băgat-o în portbagaj și a dat foc mașinii, în București. Femeia a fost salvată
09:57 - Andreea Ibacka, mărturisiri surprinzătoare despre soțul ei, Cabral, după ce acesta a luat o pauză de la televiziune: „Este greu de pensionat”
09:47 - O nouă confruntare pe tema pensiilor pentru Macron, grevele și manifestațiile continuă
09:33 - Grecia acuză Turcia după ce o altă ambarcațiune cu migranți s-a scufunat în apropiere de o insulă: Patru morți și 39 de persoane salvate