Daniel Morar, replică pentru Kovesi: Evaluarea mea din 2009 a fost că unele dintre prevederile protocolului încalcă dispozițiile Codului de Procedură Penală. CSM să analizeze implicaţiile protocolului

Daniel Morar, replică pentru Kovesi: Evaluarea mea din 2009 a fost că unele dintre prevederile protocolului încalcă dispozițiile Codului de Procedură Penală. CSM să analizeze implicaţiile protocolului
Foto: puterea.ro

Laura Codruța Kovesi a declarat marți, în scandalul protocolului SRI-DNA, că acest protocol a fost făcut inclusiv cu acordul lui Daniel Morar, care nu a denunţat atunci nicio ilegalitate în înţelegerea dintre cele două instituţii. Reacția lui Kovesi a venit după ce predecesorul său la șefia Direcțieia susţinut că nu a agreat, nu a respectat şi nu a aplicat protocolul semnat în 2009 cu SRI. După explicațiile Laurei Kovesi, Morar vine acum cu noi lămuriri.

Daniel Morar a insistat, într-un răspuns pentru jurnalista Sorina Matei, că încă de atunci a considerat că unele prevederi ale protocolului încalcă dispoziții ale Codului de Procedură Penală. El a precizat că protocolul era invocat în corespondenţa între DNA, Parchetul General şi SRI pentru simplul fapt că el exista: ”Evaluarea mea la acel moment a fost că unele dintre prevederile protocolului adaugă și chiar încalcă dispoziții ale Codului de procedură penală. Cu privire la aceste prevederi, dispoziția mea adresată procurorilor din subordine a fost de a le ignora. Faptul că după semnarea protocolului din februarie 2009, în corespondenţa între DNA, Parchetul General şi SRI se invoca acest protocol, era determinat de o realitate de necontestat și anume faptul că protocolul exista, era semnat în numele Ministerului Public de către procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, și trimis tuturor unităților de parchet spre conformare și aplicare, astfel că, dacă procurorii, în cadrul activității proprii, aveau corespondență cu SRI, erau obligați să invoce respectivul protocol în această corespondență”.

În opinia acestuia, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să analizeze implicațiile acestui protocol: ”Pornind de la faptul că existența acestui protocol a fost confirmată, iar dispozițiile sale sunt acum cunoscute/declasificate, ca fost procuror şef DNA, cred că autoritatea competentă, Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie să analizeze și să decidă cu privire la substanţa şi implicaţiile acestui protocol în cadrul activităţii sistemului judiciar. Din punctul meu de vedere, acesta este elementul esențial al problemei în acest moment, iar nu faptul că protocolul a fost pus în aplicare de către mii de procurori, așa cum se susține chiar de către semnatarul protocolului. Punerea în aplicare a protocolului de către procurorii care funcționează pe principiul subordonării ierarhice nu poate fi un argument care să estompeze/ să înlăture discuția de fond – redactarea, emiterea și aprobarea/semnarea acestui protocol”.

Morar a insistat că nu a solicitat niciodată încheierea unui protocol cu SRI și nici nu a semnat vreodată un astfel de document: ”În ce mă privește, nu am solicitat niciodată încheierea unui protocol cu SRI, nu am semnat niciodată un protocol de colaborare/cooperare cu SRI, eu am primit doar protocolul semnat de doamna Kovesi, ca procuror general, spre conformare. De altfel, atitudinea mea vizavi de implicarea serviciilor de informaţii în activităţile de urmărire penală a fost una constantă, consecventă şi de notorietate”.

Daniel Morar a mai declarat că în mandatul său de procuror-șef nu au existat echipe mixte/comune de anchetă cu ofiţerii SRI, deoarece aceştia nu aveau atribuţii de urmărire penală, potrivit dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Și tot pentru a respecta Codul de Procedură Penală, consemnarea activităţilor de supraveghere tehnică a fost realizatădoar de către procurori şi de către organele de cercetare penală.

Dispoziţia şi atitudinea mea ca procuror şef al DNA, atât timp cât am condus instituţia, a fost să nu comunicăm date din dosarele aflate în instrumentare, către SRI, în speţele în care existau note/informări/sesizări de la Serviciu, în termenul de 60 de zile, aşa cum prevedea punctul 6 din Protocolul semnat de Parchetul General şi SRI, a mai declarat Daniel Morar, pentru Sorina Matei.

Urmăriți B1TV.ro și pe