Decizia privind constituţionalitatea trecerii ICR la Senat, amânată până pe 31 iulie

Decizia privind constituţionalitatea trecerii ICR la Senat, amânată până pe 31 iulie
Foto: epochtimes-romania.com

Curtea Constituţională a amânat pentru 31 iulie o decizie în legătură cu sesizarea de neconstituţionalitate a Ordonanţei prin care Institutul Cultural Român trece de la Preşedinţie la Senat, relatează Mediafax.

În 13 iunie, printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul a trecut  ICR din subordinea președintelui în cea a Senatului, care, în termen de maximum 15 zile, numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativă a institutului va fi asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepreşedinţilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Guvernul a motivat decizia prin dorința de a asigura o mai mare transparență a folosirii banilor publici aflați la dispoziția Institutului.

De asemenea, după trecerea ICR în subordinea Parlamentului, au fost eliminate posturile de vicepreședinți.

Decizia Guverului a iscat un protest al intelectualilor, numit și ”protestul papioanelor”, în semn de solidaritate cu președintele ICR, Horia Roman Patapievici, dar și în semn de protest față de politizarea instituției.

Ultima oră