Despre deparazitare la câini

Despre deparazitare la câini

Atunci când ai un câine sau o pisică ai şi o serie de responsabilităţi.

O sarcină extrem de importantă pe care trebuie să o îndeplineşti este reprezentată de deparazitare interna caini, dar si de cea externă. Iată câteva aspecte importante pe care trebuie să le cunoşti.

Deparazitarea internă reprezintă administrarea de medicamente antideparazitare ce au rolul de a îndepărta paraziţii interni şi / sau de a preveni re-infestarea o perioadă de timp. Pentru câine, acestă procedură înseamnă menţinerea unei stări de sănătate impecabile, dar şi menţinerea energiei. Iar pentru tine, în calitate de proprietar, reprezintă lipsa grijilor în ceea ce priveşte infestarea patrupedului sau a celorlalţi membri ai familiei.

De ce este importantă deparazitarea externă?

Este important să ştii că muşcăturile paraziţilor externi reprezintă mai mult decât o neplăcere pentru animalul tău de companie. Căci, pe lângă durere şi alergii, prin muşcătura unui ţânţar, a unui purice sau a unei căpuşe se pot transmite boli grave, în unele cazuri chiar letale.

Paraziţii interni pot provoca afecţiuni grave în special asupra inimii şi a plămânilor. Mai mult decât atât, bolile provocate de paraziţii interni şi externi se pot transmite şi la om sau pot fi vectori ai altori boli pentru om. Prin urmare, este extrem de important să te asiguri că animalul tău este deparazitat intern şi extern.

Schema de deparazitare

În funcţie de vârsta animalului de companie va fi necesar ca deparazitarea externă şi internă să se repete la anumite intervale de timp. Chiar dacă în unele cazuri aceste intervale pot părea prea dese, ele au rolul de a elimina toate stadiile de dezvoltare ale paraziţilor.

Deparazitarea internă se realizează în cazul puilor în jurul vârstei de 4 – 5 săptămâni şi se va repeta după 7 -10 zile. Iar mai apoi, deparazitarea se va realiza o dată la 3 – 4 luni sau ori de câte ori este nevoie. În cazul câinilor adulţi, deparazitarea internă ar trebui să se realizeze de 3 – 4 ori pe an.

Deparazitarea externă, în cazul puilor, se va realiza doar atunci când este necesar. În aceste cazuri se vor folosi doar produse destinare căţeilor. În cazul câinilor adulţi, deparazitarea externă trebuie realizată o dată pe lună.
Iată în continuare câţiva paşi prin care poţi preveni infestarea câinelui, dar şi a ta ori a celorlalţi membri ai familiei.

1. Spală-te pe mâini!

Ori de câte ori te-ai jucat cu câinele tău, ori cu un alt animal de companie este important să te speli pe mâini. De asemenea, acest obicei ar trebui adoptat şi atunci când te întorci acasă de afară.

2. Strânge după câinele tău!

Chiar dacă animalul tău de companie îşi face nevoile în curtea ta privată, asta nu înseamnă că nu trebuie să strângi după el. Este important să ştii că materiile fecale sunt un vehiculul perfect pentru ouăle paraziților interni. Pentru a preveni infestarea cu paraziţi este important să strângi mereu după câinele tău.

3. Ai grijă de pielea animalului de companie!

Este important să ştii că o piele cu leziuni este mai vulnerabilă. Ai grijă de pielea acestuia şi tratează corespunzător rănile.

4. Deparazitează toate animalele din locuinţa în acelaşi timp.

În cazul în care ai mai mulţi câini, ei trebuie deparazitaţi toţi în acelaşi timp pentru a preveni reinfestarea de la unul la celălalt. Dacă ai şi pisici în locuinţă, ele trebuie deparazitate cu produse speciale pentru ele.

5. Respectă intervalele şi schemele de deparazitare internă şi externă.
6. Deparazitează atât curtea, cât şi locuinţa.
7. Mergi la controale periodice la medicul veterinar.

Chiar dacă pare că animalul tău este sănătos, doar un control de specialitate îţi poate spune care este adevărul. Prin urmare, îţi recomandăm să îl monitorizezi cu atenţie şi să te prezinţi la medicul veterinar ori de cate ori este necesar.

Urmăriți B1TV.ro și pe