DIICOT: Ţigări de contrabandă din Republica Moldova, introduse în ţară cu deltaplane, în Vaslui

DIICOT: Ţigări de contrabandă din Republica Moldova, introduse în ţară cu deltaplane, în Vaslui

Procurorii DIICOT Vaslui au depistat o grupare specializată în contrabanda cu ţigări formată din cetăţeni moldoveni care introduceau marfa în ţară cu ajutorul unor aparate de zbor uşoare de tip deltaplan, doi membri ai grupării fiind arestaţi preventiv. Cantităţile mari de ţigări provenind din Republica Moldova erau introduse ilegal în România prin intermediul aparatelor de zbor uşoare, tip deltaplan, din care erau paraşutate colete dotate cu dispozitive de localizare prin sistemul GPS, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, persoanele care desfăşurau activităţile infracţionale pe teritoriul României veneau anterior introducerii ilegale în ţară a bunurilor, în vederea recunoaşterii locului unde urmau ca alţi cetăţeni moldoveni să paraşuteze coletele. Totodată, membrii grupării erau atenţi în ceea ce priveşte stabilirea unor eventuale legături între ei, astfel că ei intrau în Romania prin Punctul de Trecere a Frontiereri Albiţa, cu alte autovehicule, foloseau aparate telefonice special achiziţionate pentru ziua când desfăşurau activităţi de contrabandă şi foloseau în transport mai multe autovehicule în care erau amenajate locaşuri speciale pentru ascunderea ţigărilor de contrabandă.

O astfel de activitate de contrabandă, s-a desfăşurat în noaptea de miercuri spre joi, când teritoriul României a fost survolat ilegal de un aparat de zbor tip deltaplan, în două rânduri la intervale scurte de timp şi din care au fost paraşutate în zona comunei Viişoara, judeţul Vaslui, un număr de patru colete în care se aflau, în total, 7.969 pachete cu ţigări, de diferite mărci, ce aveau aplicate timbru fiscal de Republica Moldova.

Doi dintre membrii grupării, faţă de care există suspiciunea rezonabilă că aveau rolul de a prelua coletele paraşutate, au fost identificaţi de către procurorii DIICOT. În urma audierii lor şi a probelor administrate, procurorii DIICOT Vaslui au dispus reţinerea preventivă pentru 24 de ore a inculpaţilor Guzun Tudor (42 de ani) şi, respectiv, Guţanu Vasile (35 de ani), ambii cetăţeni moldoveni, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi introducere în ţară de cantităţi de ţigări, prin alte locuri decât cele prevăzute de lege pentru controlul vamal.

Tribunalului Vaslui a decis, vineri, arestarea preventivă a celor doi.