Dinu Patriciu a câștigat procesul cu SRI

Dinu Patriciu a câștigat procesul cu SRI
Foto: timpul.md

Omul de afaceri Dinu Patriciu a câștigat procesul cu Serviciul Român de Informații (SRI), după mai mulți ani de dispute judecătorești.

Procesul a fost câştigat după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, vineri, toate contestațiile depuse față de sentința Tribunalului București, prin care SRI era obligat să îi plătească lui Dinu Patriciu 50.000 de lei daune morale. Totodată, magistraţii mai stabiliseră că omului de afaceri i-a fost încălcat dreptul la viață intimă.

Procesul a început în urmă cu treni ani, când avocații lui Dinu Patriciu au depus la Tribunal București o plângere împotriva SRI cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice purtate de politicianul Patriciu.

Avocații apărării au declarat că interceptările telefonice au reprezentat o „încălcare gravă, repetată și iresponsabilă a legii procedurale în vigoare, respectiv a Codului de procedură penală și a Legii siguranței naționale”, și au solicitat „daune morale și reputaționale de un milion de dolari”, informează Mediafax.

În 11 mai 2007, Tribunalul București a hotărât că lui Dinu Patriciu i-a fost încălcat dreptul la viața intimă, prevăzut de articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În timp ce Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției, a susținut că nu s-a dovedit că SRI ar fi fost vinovat de acuzațiile aduse de Patriciu, și că instituția nu ar fi făcut nicio faptă ilicită, Ovidiu Budușan, apărătorul lui Dinu Patriciu, a afirmat că Serviciul Român de Informaţii nu a acționat ca un organ admnistritativ în cazul interceptărilor.