Director din Ministerul Educației, arestat pentru că ar fi luat mită sute de mii de euro. Cu banii și-ar fi cumpărat case și mașini de lux

Director din Ministerul Educației, arestat pentru că ar fi luat mită sute de mii de euro. Cu banii și-ar fi cumpărat case și mașini de lux
Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Horia Palmer-Hîrtopanu, directorul Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare din subordinea Ministerului Educației, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de procurorii DNA de luare de mită și spălare de bani în formă continuată. El ar fi luat câteva sute de mii de euro de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii unor contracte de lucrări legate de construirea unor grădinițe.

În același dosar au fost plasați sub control judiciar 60 de zile administratorul firmei și o persoană fără calitate specială, pentru dare de mită, transmitere fictivă a părților sociale sau acțiunilor deținute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia, respectiv spălare de bani. Surse judiciare citate de HotNews spun că persoana respectivă este concubina directorului.

Ce acuzații aduce DNA în cazul directorului din Ministerul Edicației

Procurorii anticorupție susțin că, în perioada 2017 – 2020, Horia Palmer-Hîrtopanu ar fi cerut și ar fi primit bani și alte foloase în valoare de aproximativ 340.000 de euro și 18.749 de lei de la administratorul unei firme, inculpat și el, în schimbul atribuirii contracte de lucrări legate de construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

O parte a foloaselor primite ca mită de Palmer-Hîrtopanu ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinței sale situate într-un oraș din imediata vecinătate a Capitalei.

Palmer-Hîrtopanu mai e acuzat că, în perioada 2016 – aprilie 2021, ar fi obținut sume de bani consistente ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni de corupție, din care, prin diverse operațiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 179.676 euro și 191.900 lei, folosite pentru a achiziționa diferite bunuri (două imobile și două autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate.

El ar fi încercat astfel și să disimuleze originea ilicită a banilor.

Sursele HotNews susțin că din banii primiți directorul a cumpărat pe numele concubinei o casă la Bușteni și o alta în Voluntari, precum și două autoturisme Porsche Cayenne si BMW M4.

Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare este cea care se ocupă de reabilitarea, modernizarea şi mobilarea a 1.336 de şcoli din învăţământul preuniversitar și 16 cămine studențești.

Urmăriți B1TV.ro și pe