Directorul Finanțelor Publice Alba și alți trei funcționari au fost arestați

Directorul Finanțelor Publice Alba și alți trei funcționari au fost arestați

Directorul adjunct al Direcției Generale a Finanșelor Publice Alba, Ioan Dobra și trei funcționari ai instituției, reținuți, miercuri de procutorii DIICOT, au fost arestați preventiv , joi, pentru 29 de zile de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia. Ei au fost reţinuţi sub acuzaţiile de infracţiuni economice.

Decizia instanţei nu este definitivă, iar cei patru au atacat-o cu recurs declarat în faţa instanţei la încheierea şedinţei de judecată, potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, citat de Mediafax. Recursul de va judeca în cursul zilelor următoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cei patru funcţionari au fost aduşi la Curtea de Apel Alba Iulia în noaptea de miercuri spre joi, iar audierile au durat câteva ore, instanţa pronunţându-se joi dimineaţă, în jurul orei 07.00.

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, zece percheziţii în Alba Iulia , în vederea reţinerii unor persoane specializate în infracţiuni economice, care au provocat statului un prejudiciu de peste două milioane de lei. Membrii grupării organizate erau în complicitate cu şase angajaţi ai Direcţiei de Finanţelor Publice Alba.

Gruparea specializată în săvârşirea de infracţiuni din sfera macrociminalităţii economico-financiare, a provocat un prejudiciu estimat la 2.200.000 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Anversa Luca, cetăţean italian, Limbean Cosmin Ioan, Avram Elena şi Goia Ana Maria  au constituit  o grupare infracţională, având drept scop efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau efectuarea unor înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea  de beneficii financiare substanţiale.

Activitatea infracţională a învinuiţilor a fost sprijinită de către angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, compartimentul de inspecţie şi control, respectiv învinuiţii Dobra Ioan- director adjunct executiv, Conţan Dorin Nicolae- şef serviciu, Lazăr Ioan, Sârbu Mihail Ioan, Ispas Dănuţ Ioan şi Cioată Cristina- inspectori fiscali.  Aceştia şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, precum asigurarea  de consultanţă sau prestarea de servicii.

De asemenea, directorul adjunct executiv DGFP Dobra Ioan se afla în conflict de interese, în condiţiile în care auditarea uneia dintre societăţile comerciale administrate de către membrii grupării a fost realizată de către o societate la care acţionar era soţia sa, iar misiunile de audit au fost efectuate efectiv de fiul său.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi sprijinire a unui grup infracţional, evaziune fiscală, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare.

Zece persoane au fost duse la audieri, printre care şi cei şase angajaţi ai DGFP Alba Iulia.