Directorul Meteo France: Particulele radioactive din Japonia vor ajunge în Europa în câteva zile

Directorul Meteo France: Particulele radioactive din Japonia vor ajunge în Europa în câteva zile

Lumea se află în faţa unei catastrofe nucleare fără precedent. Exploziile în lanţ produse la centrala nucleară de la Fukushima provoacă panică nu doar în Japonia, ci şi în restul lumii. Deja particulele radioactive purtate de vânt au ajuns la Tokyo, oraş aflat la aproximatix 250 de kilometri de Fukushima.

În aceste condiţii, este o chestiune de zile şi de prognoza meteo până când norul radioctiv va traversa oceanul şi va ajunge în Europa. O spune directorul adjunct al Agenţiei Meteo France, Cyril Honore. “Particulele  radioactive ar putea fi iniţial dirijate spre Pacific. Însă vântul nu se opreşte niciodată, ceea ce înseamnă că particulele conţinând elemente radioactive circulă şi fac înconjurul globului în 10 zile”, a declarat acesta pentru ziarul Le Point.

Particulele radioactive vor ajunge în apă şi sol

Cyril Honore vorbeşte şi despre implicaţiile acestui fapt. “Particulele radioactive nu vor contamina doar aerul! Prin precipitaţii şi vânt, pot ajunge în apă şi în sol”, spune directorul Meteo France. Asta înseamnă că nimeni nu va fi practic protejat de implicaíile catastrofei nucleare din aceste zile.

Citeşte AICI despre posibila evacuare a 35 de milioane de oameni din Tokyo.

În Japonia peste 200 de persoane au fost deja iradiate, iar anunţurile către cetăţeni de a nu-şi părăsi locuinţele se repetă la câteva minune. Deşi au fost evacuate peste 70.000 de persoane din zona sinistrată, situaţia la Fukushima continuă să fie dramatică. Miercuri, un nou incendiu a izbucnit aici la unul dintre reactoare.

Tags: