Document: Decizia prin care C.N.S.A.S. l-a spălat pe Ilie Sârbu în dosarul de securitate (VIDEO)

Document: Decizia prin care C.N.S.A.S. l-a spălat pe Ilie Sârbu în dosarul de securitate (VIDEO)
Foto: ancheteonline.ro

Sabin Orcan a prezentat în exclusivitate, duminică, în cadrul emisiunii „X-Press”, la postul B1 TV, decizia Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, din anul 2006, potrivit căreia Ilie Sârbu nu a fost agent/ colaborator al poliției comuniste.

În decizia C.N.S.A.S., nr. 14421, din data de 02.11.2006, se arată că „SRI a predat dosarul de urmărire informativă nr. I 99346, corespunzător perioadei 1983-1988, deschis pe numele domnului Sârbu Ilie pentru relații suspecte cu cetățeni străini, audierea și colportarea emisiunilor postului de radio Europa Liberă. Dosarul conține o însemnare marginală, semnată de un ofițer de Securitate, care poate fi interpretată în sensul că titularul dosarului ar fi fost folosit ca sursă, fapt neconfirmat de celelalte documente din dosar”.

„În dosarul de urmărire informativă nr I 119067, deschis pentru urmărirea altei persoane, există un material întocmit și semnat de un ofițer de Securitate din care se poate deduce că se urmărea folosirea domnului Sârbu Ilie în scopul obținerii de informații despre titularul dosarului, fără a rezulta că intenția Securității ar fi fost pusă în practică.

Dosarele nu conțin elemente de colaboare cu poliția politică comunistă privitoare la domnul Sârbu Ilie.

S.I.E. a comunicat că nu au fost identificate dosare sau documente întocmite de fostele organe de securitate pe numele domnului Sârbu Ilie.

S.I.A. a răspuns că nu deține informații/dosare/documente întocmite pe numele domnului Sârbu Ilie pentru stabilirea calității de agent sau colaborator al poliției politice comuniste, precum și că acesta nu a fost ofițer al fostei Direcții a IV-a din cadrul departamentului Securității Statului”, se arată în decizie.

Astfel, potrivit decizie, „Domnul Sârbu Ilie, fiul lui Ilie și Octavia, născut la data de 26.05.1950, în Ciuta, jud. Caraș-Severin, nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste”.

Cu toate acestea, decizia a fost dată în lipsa dosarului complet a lui Sârbu și în lipsa documentelor care sunt în arhivele SIE și SRI, explică Orcan.

În ediția de marți a emisiunii „X-Press„, Sabin Orcan a dezvăluit despre ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor secrete care ocupă funcţii-cheie în stat, pe „Lista Fantomelor Securității” fiind chiar Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii, liderul PSD, senator social-democrat și socrul premierului Victor Ponta. (Detalii AICI)

Document: Decizia prin care C.N.S.A.S. l-a spălat pe Ilie Sârbu în dosarul de securitate

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)