Doi poliţişti şi un deţinut, cercetaţi pentru ameninţări la adresa judecătoarei CCR Aspazia Cojocaru

Doi poliţişti şi un deţinut, cercetaţi pentru ameninţări la adresa judecătoarei CCR Aspazia Cojocaru
Foto: evz.ro

Update 14:15: Unul dintre cei doi polițiști audiați a declarat Procurorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție că a accesat baza de date a Poliției doar pentru a vedea „ce față are” Aspazia Cojocaru, conform unor surse judiciare citate de Mediafax. Totuși, sursele au precizat că fotografii ale judecătoarei se pot găsi și pe  site-ul Curții Constituționale.

Doi poliţişti şi un deţinut sunt cercetaţi pentru ameninţările cu moartea la adresa judecătoarei Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională. Judecătoarea a fost amenințată înainte de votul de suspendare.

Unul dintre cei doi polițiști este angajat al IPJ Olt, în timp ce celălalt este angajat la Poliția Capitalei, ei urmând să fie audiați la Parchetul General.

Deținutul care ar fi amenințat-o pe judecătoare se află încarcerat la Penitenciarul Giurgiu. Celula sa este verificată de polițiști. Deţinutul este condamnat la 19 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav.

Poliţiştii sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în timp ce condamnatul e acuzat de ultraj.

În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect plângerea formulata de doamna judecător Aspazia Cojocaru în legătură cu faptul că «a fost ameninţată înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează să îl dea», cercetările efectuate în cauză până în acest moment al urmăririi penale, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, au condus la identificarea unei persoane care a exercitat unul dintre cele două acte de ameninţare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Unul din cele două acte de ameninţare a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 2012, între două intervale orare, 22.00-23.00, respectiv 3.00-4.00 dimineaţa, iar un al doilea act de ameninţare s-a produs, printr-un mesaj transmis judecătoarei Aspazia Cojocaru, la data de 10 iulie 2012.

În temeiul probatoriul ştiinţific administrat în cauză, inclusiv pe baza profilului ADN, a fost identificată persoana care a exercitat cel de-al doilea act de ameninţare cu moartea asupra doamnei judecător Aspazia Cojocaru, prin mesajul din 10 iulie. În cauză s-a dispus începerea urmăriirii penale „in personam” sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj faţă de o persoană aflată în prezent în regim legal de detenţie. Probatoriul administrat în cauză până în acest moment al cercetărilor a relevat faptul că, doi lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti au efectuat în data de 6 iulie, respectiv în data de 7 iulie 2012 verificări în bazele de date privind evidenţa persoanelor după criteriul «Cojocaru Aspazia» deşi nu aveau în lucru o cauză penală„, se arată în documentul citat.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale „in personam” faţă de cei doi lucrători de poliţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

În prezent, în baza autorizaţiei emise de către judecător, este în derulare o percheziţie la locul de deţinere (Penitenciarul Giurgiu) a persoanei de sex masculin identificată, în temeiul probelor ştiinţifice, ca fiind autorul ameninţării cu moartea din data de 10.07.2012, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie adusă, cu mandat de aducere, pentru a fi audiată de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Având în vedere pericolul concret al faptelor, împrejurările comiterii acestora şi stabilirea existenţa/inexistenţei unei legături de cauzalitate între demersul lucrătorilor de poliţie şi faptele de ameninţare cu moartea, în prezent se efectuează verificări , inclusiv de natură administrativă, pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele„, mai spune sursa citată.

Cei doi polițiști vor fi aduşi cu mandat în cursul zilei de vineri pentru a le fi adusă la cunoştinţă învinuirea de către procurori.

Judecător CCR, amenințat de un deținut

Embed: " />

Tags: