Dosarul vaccinărilor fictive din Prahova: Majoritatea clienților erau racolați de un angajat al Spitalului Județean / Cum funcționa rețeaua

Dosarul vaccinărilor fictive din Prahova: Majoritatea clienților erau racolați de un angajat al Spitalului Județean / Cum funcționa rețeaua
Foto: Inquam Photos / George Călin

Noi date din dosarul vaccinărilor anti-COVID-19 fictive din Prahova. Mulți dintre cei care veneau pentru a primi certificate de vaccinare, deși nu se imunizau, erau aduși chiar de către un vechi angajat al Spitalului Județean de Urgență din Ploiești. Oameni veneau și din alte județe pentru a obține documentul. Informațiile reies din motivarea dată de Tribunalul Prahova, care a dispus cercetarea sub control judiciar a celor patru inculpaţi.

Noi date în dosarul vaccinărilor fictive din Prahova

„XX angajat al Spitalului Judeţean de mai bine de 15 ani a reprezentat o sursă importantă de clienţi pentru sistemul de vaccinare fictivă creat de cei doi inculpaţi, acesta folosindu-se de poziţia sa pentru a racola persoane interesate de obţinerea adeverinţelor, sprijinindu-i în acest scop, în scopul obţinerii de venituri inclusiv pentru sine. Aşa cum rezultă din declaraţiile suspecţilor audiaţi, XX era cel care însoţea la Centrul de Vaccinare un număr foarte mare de beneficiari, care veneau inclusiv din alte judeţe ale ţării”, susține instanța, potrivit Agerpres.

Uneori, au acuzat anchetatorii, certificatele false de vaccinare erau eliberate fără ca măcar beneficiarii să se mai prezinte la centru: „Mai mult, inculpata XX, deşi are calitatea de cadru medical cu atribuţii în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, se foloseşte de această calitate într-un scop vădit contrar atribuţiilor sale. Sugestiv pentru atitudinea inculpatei fata de faptele comise este că iniţial la nivelul Centrului de vaccinare Valea Călugărească solicita prezenţa beneficiarilor la centru, după momentul mutării activităţii la CMI XX, îndrăzneala şi determinarea infracţională a suspectei s-a amplificat, aceasta procedând la înregistrarea în RENV a oricărei persoane interesate de obţinerea adeverinţei de vaccinare, fără ca aceasta să se mai prezinte la cabinetul medical”.

Procurorii susțin că activitatea infracțională a inculpaților e de natură să pună în pericol sănătatea populației.

Inculpatul XX şi-a traficat influenţa asupra funcţionarilor implicaţi în procesul de vaccinare derulat la nivelul comunei Valea Călugărească. Astfel, numeroase persoane au primit certificate de vaccinare fără a se vaccina. Când lucrurile nu au mai mers conform aşteptărilor, XX şi-a mutat activitatea la cabinetul medicului de familie unde „colaboratoarea” sa era asistent medical.

„Sugestiv pentru atitudinea sa faţă de faptele comise este că, după momentul mutării activităţii la CMI XX, îndrăzneala şi determinarea infracţională a celor doi s-a amplificat, numita X procedând la înregistrarea în RENV a oricărei persoane interesate de obţinerea adeverinţei de vaccinare, fără ca aceasta sa se mai prezinte la cabinetul medical”, au mai spus anchetatorii.

Dosar penal după ce numeroase persoane au primit certificate de vaccinare fără a se imuniza

Amintim că, pe 14 octombrie, procurorii din Prahova au făcut făcut 17 percheziţii domiciliare, la sediile centrului de vaccinare şi ale cabinetelor medicale individuale ale medicilor de familie vizați în cauză.

Patru persoane au fost reținute, fiind apoi dispusă plasarea acestora sub control judiciar.

Acestea sunt acuzate că „au creat un veritabil circuit paralel de vaccinare fictivă (…) în scopul obţinerii de importante foloase materiale, punând, astfel, în pericol sănătatea populaţiei în condiţiile liberei circulaţii a persoanelor pretins vaccinate”.