Dr. Carmen Dorobăț cere distribuirea urgentă în spitale și farmacii a medicamentelor anti-COVID: „Mulți pacienți s-ar trata de acasă și nu ar mai ajunge la spital” (VIDEO)

Dr. Carmen Dorobăț cere distribuirea urgentă în spitale și farmacii a medicamentelor anti-COVID: „Mulți pacienți s-ar trata de acasă și nu ar mai ajunge la spital (VIDEO)
Foto: captură video Digi 24

Spitalele nu mai fac față numărului uriaș de pacienți cu COVID-19, de câteva săptămâni. Medicii solicită de urgență ca autoritățile să aprobe, să cumpere și să distribuie cât mai rapid medicamentele antivirale necesare, pentru a fi ridicată presiunea din unitățile sanitare.

Carmen Dorobăț, medic al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a confirmat necesitatea medicamentelor antivirale în spitale și farmacii, în emisiunea „Se întâmplă acum”, moderată de către Tudor Barbu.

„Favipiravir este, într-adevăr, un medicament care ne-ar trebui. Ar fi benefic să existe și în farmacii și să se poată da la prescripția medicului de familie, pentru că în acest fel, mulți pacienți s-ar trata acasă și nu ar ajunge în zonele de UPU, de la marile spitale, așa cum am văzut că se întâmplă. Ar ajuta și în spitale (…) Este destinat formelor medii, care se pot agrava”, a declarat Dorobăț, pentru B1 TV.

Două medicamente care ar putea trata persoanele cu COVID, indisponibile în România. Farmaciile, fără soluții

Sprijinul oferit de Terapia Cluj ar trebui privit cu deschidere de către Guvern, crede Carmen Dorobăț. Terapia Cluj a anunțat deja că vrea să ofere 60.000 de cutii de Favipiravir. Autoritatea Națională a Medicamentului, însă, nu a oferit niciun răspuns.

„Categoric, da (n.r. – ar fi util Favipiravirul), dar este un defect undeva, în ceea ce privește aprovizionarea. Cei de la Terapia Cluj ar fi în măsură să ne ajute cu aprovizionarea cu cantități mai mari din acest medicament, dar nu știu ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor două luni încât au apărut disfuncționalități în aprovizionarea spitalelor”, a mai punctat medicul.

Mai mult, Carmen Dorobăț a precizat că pe lângă Favipiravir ar mai fi un medicament foarte eficient în tratarea COVID-19, ignorat în continuare de autoritățile române.

„Este vorba despre un medicament care trebuie dat cu atenție la tineri, dar noi, medicii, știm cum să-l prescriem. Pe lângă Favipiravir mai e și Umiferovirul (n.r. – Arbidol), celălalt antiviral care ar putea fi folosit cu succes în zona despre care am vorbit”, a mai transmis Dorobăț.

Terapia Cluj și Gigi Becali, ignorați de statul român

Dragoș Damian, directorul executiv al producătorului de medicamente Terapia Cluj, a acuzat în această săptămână Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România că nu i-a răspuns de mai bine de șase luni la adresa prin care anunța că vrea să producă antiviralul Favipiravir în România.

Tot în luna octombrie, și Gigi Becali s-a oferit să cumpere și să doneze către statul român Favipiravir, pentru tratarea persoanelor cu COVID. Până în ziua de azi, omul de afaceri nu a fost luat în seamă.

În schimb, România este dependentă de ajutoarele externe. Ultimele flacoane de Favipiravir au venit sub formă de donație, din Ungaria, la începutul acestei luni, 1.000 de bucăți.

Carmen Dorobăț, despre Favipiravir, pentru B1 TV (VIDEO)

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină
16:38 - Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)
16:20 - Vaslui: Un bătrân și-a ucis soția și fiul, apoi a plecat cu mașina și a făcut accident
16:07 - Persoanele care intră în România de Sărbători, obligate să completeze Formularul de Localizare a Pasagerului