Drept la replică Holzindustrie Schweighofer, în urma publicării unui articol despre defrișările ilegale din Argeș

Drept la replică Holzindustrie Schweighofer, în urma publicării unui articol despre defrișările ilegale din Argeș

În urma publicării articolului «Lemnul tăiat de copiii găsiţi în lanţuri la Berevoeşti, posibil să fi ajuns la Holzindustrie Schweighofer? Autorităţile ştiau cel puţin din 2015 de defrişările ilegale din zonă», reprezentanții companiei au trimis un drept la replică pe care îl redăm integral:

"În urma materialului „Lemnul tăiat de copiii găsiţi în lanţuri la Berevoeşti, posibil să fi ajuns la Holzindustrie Schweighofer? Autorităţile ştiau cel puţin din 2015 de defrişările ilegale din zonă” difuzat pe platforma online a postului B1TV în data de 13 iulie, compania Holzindustrie Schweighofer doreşte să respingă ferm asocierea numelui său de subiectul anchetei DIICOT Piteşti.

În cadrul comunicatului de presă remis de DIICOT în data de 13 iulie, se precizează de altfel că victimele din acest dosar erau folosite să taie ilegal arbori din apropierea localităţii, lemn care ulterior ajungea „în zona de sud a ţării (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj)” – niciuna din fabricile companiei Holzindustrie Schweighofer nefiind situată în sudul ţării, respectiv nici în judeţele menţionate de comunicatul DIICOT.

Vă asigurăm că la nivelul companiei Holzindustrie Schweighofer se depun în permanenţă toate eforturile pentru verificarea cât mai bună a trasabilităţii lemnului care intră în unităţile noastre de procesare. Alături de îndeplinirea tuturor cerinţelor şi măsurilor legale, compania noastră a implementat de altfel propriul sistem de due-dilligence, care are scopul tocmai de a permite, retroactiv, verificarea masei lemenoase care intră în fabricile sale până la punctul iniţial de plecare, inclusiv în cazul importurilor de pe pieţele externe. Menționăm că doar in anul 2016 am importat aproximativ 60% din volumul total de masă lemnoasă prelucrat.

Combaterea fenomenului tăierilor ilegale este o direcţie prioritară pentru compania noastră. În acest sens, credem cu tărie că cele mai bune soluţii, capabile să răspundă de o manieră optimă acestui fenomen, pot veni numai dintr-un dialog deschis şi constructiv între toate părţile care doresc o abordare sustenabilă, în respect faţă de mediu şi comunităţi, asupra industriei silvice româneşti (industrie, autorităţi, mediul civic, instituţii media)."

Tags: