Poliţiştii argeşeni au anunţat recent că vor verifica modul în care turiştii au ajuns, pe un sector de drum închis circulaţiei, la cabana Capra de pe Transfăgărăşan, lovită de o avalanşă în noaptea de 4 spre 5 februarie.
Conform autorităților, drumul era închis din data de 30 octombrie 2022 și erau puse indicatoare în acest sens.
În plus, drumul ar fi fost închis și cu o barieră la kilometrul 102 al DN 7C – drumul care duce spre cabana afectată de căderile de zăpadă de pe munte.
Dacă șoferii vor fi găsiți vinovați că au încălcat aceste reglementări, ei riscă 6-8 puncte de penalizare, precum și o amendă cuprinsă între 870 și1.160 lei.
Potrivit unei imagini publicate de jurnalistul local Andrei Vacaru la Gazeta de Stâlpeni, pe tronsonul respectiv erau două indicatoare cu „Drum închis”, dar și o barieră roșie, pusă pe șosea.
„Dacă drumul era închis şi s-a riscat pentru a se ajunge acolo încălcând regulile, înseamnă că turiştii şi-au pus viaţa lor în pericol, dar au pus şi viaţa pompierilor în pericol şi nu numai a pompierilor, a întregului corp de salvatori care a fost acolo”, a precizat Raed Arafat într-o intervenţie telefonică la Digi 24.
„Conform OUG 195/2002 R, privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public”, precizează IPJ Argeş.
Turiștii care se aflau cazați în momentul incidentului nu au fost răniți, însă au tras o sperietură de moarte. Nu pot părăsi singuri zona din cauza stratului gros de zăpadă care s-a rostogolit de pe versant. Pentru evacuarea lor au fost dislocate două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un utilaj special de la ISU Dâmbovița. Aceștia vor fi duși la o altă unitate de cazare, aflată în apropiere.
Avalanșa a luat pe sus mașinile aflate în parcarea cabanei și le-a îngropat sub un strat consistent de zăpadă. Potrivit postării unuia dintre turiștii aflați la fața locului, parcarea a fost lovită de două valuri de zăpadă.
Cabana Capra a fost distrusă de zăpada care s-a rostogolit cu viteză de pe munte și a reușit să spargă ferestrele și pătrundă în interiorul acesteia.