E grav! Ce se întâmplă dacă înghiţiţi sâmburi de cireşe

E grav! Ce se întâmplă dacă înghiţiţi sâmburi de cireşe
Foto: Pixabay.

Sezonul cireșelor este în toi. Tarabele din piețe agroalimentare sunt pline cu fructe proaspete și suculente. Oamenii își cumpără zeci de kilograme de cireșe sau merg la cules fructe. Foarte puțini știu cât de periculoase și toxice sunt sâmburii lor. Este vorba despre cianurii de hidrogen pe care o conțin.

Pericolul intoxicării cu cianură de hidrogen

„Pericolul intoxicării cu cianură de hidrogen nu există atunci când se înghite accidental sâmburele unei cireşe, ci atunci când acesta este zdrobit, mestecat sau doar puţin crăpat. În momentul în care învelişul sâmburilor se sparge în gură, se degajă această substanţă toxică, ce poate fi letală în anumite condiţii. Cianura din sâmburii de cireşe nu se află însă în stare liberă, ci este parte a unei molecule numite amigdalină, care este inofensivă”, informează realitatea.

Potrivit sursei citate, înghiţită în doze mici, această cianură este descompusă de sistemul digestiv în substanţe inofensive. De aceea, înghiţirea accidentală a unui singur sâmbure de cireaşă nu cauzează probleme serioase, acesta fiind eliminat întreg de corp.

„Cianura poate cauza deces doar atunci când interferează cu capacitatea organismului de a utiliza oxigenul la nivel celular. Doza potenţial letală minimă de cianură de hidrogen a fost estimată la 50 mg”, notează sursa citată.

Un urs, prins „la furat cireșe”

Localnicii din satul Roșcari (comuna Dumitrești) au fost surprinși, zilele trecute, de vizita unui urs. Animalul a fost filmat cocoțat într-un pom, într-o grădină din județul Vrancea.

„Un urs de aproximativ 3 ani a fost surprins ‘la furat de cireșe’ într-o grădină din satul Roșcari, comuna Dumitrești. Deși încă era lumină afară, ursul a intrat în sat și s-a urcat într-un cireș plin cu fructe coapte, din care a început să mănânce tacticos”, notează monitorul de Vrancea.

Localnicii spun că ursul a continuat să mănânce calm cireșe, până s-a săturat, apoi a coborât liniștit și s-a îndreptat către pădure.

Urmăriți B1TV.ro și pe