E prea devreme pentru a ști dacă noua tulpină sud-africană impune adaptarea vaccinului anti-COVID-19, spune EMA: „Monitorizăm îndeaproape varianta nou-apărută”

E prea devreme pentru a ști dacă noua tulpină sud-africană impune adaptarea vaccinului anti-COVID-19, spune EMA: „Monitorizăm îndeaproape varianta nou-apărută”
Un bărbat a rămas fără vedere după ce medicii i-au scos din greşeală ochiul sănătos. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a avut o primă reacție în contextul îngrijorărilor legate de noua variantă sud-africană a SARS-CoV-2, depistată între timp și în Europa, pe teritoriul Belgiei, la o femeie nevaccinată care revenise recent din Egipt și care trecuse prin Turcia, dar care nu avea vreo legătură cu Africa de Sud sau cu vreo altă țară de risc epidemiologic ridicat.

EMA: E prea devreme pentru a ști dacă noua tulpină sud-africană impune adaptarea vaccinului anti-COVID-19

Reprezentanții EMA au explicat că instituția monitorizează îndeaproape noua variantă a SARS-CoV-2, intitulată B.1.1.529, dar că este prea devreme pentru a da un verdict în ceea ce privește o eventuală adaptare a vaccinurilor anti-COVID-19 la noua tulpină.

EMA spune că are nevoie de mai multe detalii pentru a vedea dacă tulpina, care are „numeroase mutații”, ar putea evita tirul celor patru vaccinuri autorizate la nivelul blocului comunitar.

„Monitorizăm îndeaproape varianta nou-apărută B.1.1.529, care prezintă numeroase mutații în proteina spike a COVID-19”, se arată în comunicatul transmis de instituția ce-și are sediul la Amsterdam, potrivit NDTV.

„Actualele informații nu sunt suficiente pentru a determina dacă această variantă se va răspândi semnificativ și în ce măsură ar putea evita imunitatea primită prin vaccinuri”, a continuat EMA.

„EMA consideră că în acest moment este prematur de prevăzut nevoia unui vaccin adaptat cu o compoziție diferită astfel încât să combată varianta apărută”, mai spune EMA.

Comisia Europeană le-a propus statelor membre să oprească toate zborurile dinspre și către sudul Africii, zona în care a fost depistată inițial tulpina. Între timp, noua variantă a fost detectată și în state ca Israel și Botswana, dar și în Hong Kong.

BioNTech a precizat vineri că așteaptă „în cel mult două săptămâni” date referitoare la eficiența vaccinului în fața noii variante.

Principala îngrijorare este legată de faptul că, în forma actuală, virusul este mult mai diferit decât cel depistat inițial la Wuhan în finalul lui 2019, astfel că vaccinurile, care au fost dezvoltate pentru tulpina originală, ar putea să nu mai aibă aceeași eficiență, potrivit BBC.

Noua variantă sud-africană are 50 de mutații per total, iar peste 30 sunt la nivelul proteinei spike, spune prof. Tulio de Oliveira, directorul Centrului sud-african de inovare și răspuns la epidemie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`