Anual, statul român cheltuieşte pentru întreţinerea sistemului penitenciar cam 200 de milioane de euro. Nimeni nu știe cu exactitate câte furturi mărunte sunt, căci multe dintre ele nici nu se raportează.
Într-un editorial publicat pe biziday.ro, jurnalistul Moise Guran arată că furturile din locuinţe, cele care de cele mai multe ori se raportează, sar de 30.000 pe an. Asta înseamnă cam 100 de mii la trei ani.
“Presupunând modest că valoarea medie a pagubei ar fi de 100 de euro, rezultă că, dacă, prin absurd, toţi spărgătorii de locuinţe ar dispărea pentru trei ani, cetăţenii României n-ar mai pierde 10 milioane de euro. Desigur, asta nu se va întâmpla. Dar invers, dacă cei eliberaţi (şi jumătate din ei sunt hoţi-hoţi, adică au comis furturi) se apucă iar de furat (rata de recidivă este tot de 50%) cum adunăm pagubele provocate cetăţenilor români, firmelor şi statului? Sau ar trebui să presupunem că cei care NU şi-au ispăşit pedeapsa se căiesc?”, scrie jurnalistul.
Moise Guran ne propune să mergem cu cifrele mai departe. “Dacă mai adăugăm şi infracţiunile economice, deci nu tâlhării şi alte fapte cu violenţă, ci doar evaziuni fiscale, şpăguţe, corupţie mică, nu şi corupţie mare, pagubele suferite anual de cetăţeni, de firme şi de statul român depăşesc, probabil, 20 de miliarde de euro. Nu ştiu cifra exactă, nimeni nu o ştie, dar o scoatem pe asta din cifra mare a hoţiei, estimată prin extrapolarea conturilor naţionale la 50 de miliarde de euro. Practic în ţara noastră se fură anual cam o treime din ce se produce prin muncă. Vi se pare genul de situaţie în care să vorbim despre amnistii?”.
”Logic, ne mai trebuie nişte penitenciare. Economic, ar fi mult mai ieftin să le facem, decât să-i eliberăm pe hoţi”, concluzionează jurnalistul.
Deputatul Nicolae Păun, din grupul minorităților naționale, intenționează să depună în Parlament un nou proiect al Legii grațieri. Motivul deputatului este acela că închisorile ar fi pline în procent de 140%. (Detalii AICI)