Eminescu, vedeta licitației ”Mari Poeţi Români” de la Artmark. Ediția Princeps a volumului ,,Poesii’’, vândută cu 15.000 de euro (FOTO)

Eminescu, vedeta licitației  ”Mari Poeţi Români” de la Artmark. Ediția Princeps a volumului ,,Poesii’’, vândută cu 15.000 de euro (FOTO)
foto: b1.ro

Mihai Eminescu a fost vedeta licitației ”Mari Poeţi Români” de la Artmark, iar volumul ”Poesii de Mihail Eminescu", ediţia princeps în copertă originală a fost vândută cu 15.000 de euro.

Lotul a avut un preţ de pornire de 5.000 de euro. Alte volume de Eminescu, cu titluri în aur pe cotor şi îngrijite de Perpessicius, s-au vândut cu mult peste preţurile estimate, informează News.ro.

Ediţia originală a volumului "Poesii de Mihail Eminescu" a apărut în librăriile Socec în decembrie 1883, însă, pe pagina de titlu, sub numele editurii ”Socecu & Comp. ­Bucureşti” apare anul 1884. Ediţia este cunoscută şi sub numele de "ediţia Maiorescu". Acesta a făcut selecţia poemelor incluse în volum şi a întocmit prefaţa datată decembrie 1883.

Blocul cărţii, de 307 de pagini, este decorat cu frontispicii, viniete şi letrine pe motive fitomorfe, zoomorfe şi avimorfe, precum şi antichizante. Volumul păstrează legătura originală a editurii Socec, cu decor în aur pe coperta 1, titlul pe cotor şi un buchet imprimat la rece pe coperta 4. Este singurul volum de poezii apărut în timpul vieţii poetului.

De asemenea, un portet al lui Mihai Eminescu la 19 ani, o fotografie rară, realizată de Bernhard Brand, care a fost estimată iniţial la 800 de euro, a fost vândută în final cu 5.500 de euro.

Un alt succes Eminescu al licitaţiei a fost volumul "Poezii complecte", de Mihai Eminescu, cu prefaţă de A.D. Xenopol, ediţia Şaraga, Iaşi, 1893, care s-a vândut cu 2.250 de euro. Preţul de pornire a fost de 150 de euro.

Afişul filmului ”Eminescu, Veronica, Creangă”, de Octav Minar, primul film documentar românesc, făcut în 1914, ce a comemorat 25 de ani de la moartea lui Eminescu, a fost adjudecat cu 1.000 de euro, după ce preţul de pornire fusese stabilit la 250 de euro.

Ultimul lot prezentat în licitaţie, "Album Bibliofil – Mihai Eminescu", de Ion Iliescu, Bucureşti, 1989, nu a fost adjudecat. Preţul de pornire a fost de 10 euro.

Toate aceste documente, dar și alteleau fost achiziționate în cadrul unei licitații organizată de Artmark marți, 12 iulie. (Detalii AICI)

Tags: