EXCLUSIV // Capitala, în scenariul roșu: Ce se întâmplă cu școlile și grădinițele începând de săptămâna viitoare, când expiră cele 14 zile în care acestea sunt închise

EXCLUSIV // Capitala, în scenariul roșu: Ce se întâmplă cu școlile și grădinițele începând de săptămâna viitoare, când expiră cele 14 zile în care acestea sunt închise
Foto: Pixabay

EXCLUSIV // Printre măsurile dispus ede către autorități pentru scăderea cazurilor de coronavirus din București se numără închiderea pentru o perioadă de 14 zile a școlilor și a grădinițelor ca urmare a intrării cestora în scenariul roșu.

Măsura închiderea școlilor în Capitală

Măsura a fost luată de către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență pe data de 20 octombrie, la scurt timp după ce Capitala a depășit indicele de trei cazuri la mia de locuitori. Alte măsuri au vizat închiderea restaurantelor, teatrelor și a cinematografelor. Totodată, masca de protecție a devinit obligatorie peste tot, inclusiv în spațiile publice deschise.

”Ne referim la activitatea didactică față în față. A fost interzisă activitatea în cinematografe, săli de spectacole, evident.S-a instituit obligația purtării măștii în toate spațiile publice. Ne referim și la copii care au împlinit vârsta de 5 ani.” – a declaratMariana Țipișcă, purtător de cuvânt al Prefecturii Capitalei.

Având în vedere că mai este o săptămână până când măsurile anunțate de autorități expiră, mulți se întreabă dacă școlile rămân închise automat de lunea viitoare în cazul în care rata de incidență continuă să depășească trei cazuri la mia de locuitori.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București au precizat pentru B1.RO că după cele 14 zile Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență urmează să decidă, în funcție de situația epidemiologică dacă rămâne în vigoare scenariul roșu sau dacă acesta se poate schimba.

“Probabil că se va convoca din nou Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și va decide în funcție de situația de la momentul respectiv. Dacă se prelungește starea aceasta și scenariul roșu pentru unitățile de învățământ în funcție de incidență sau se revine la școală. Deci schimbarea scenariului și implicit continuarea lui în aceeași manieră trebuie decisă de Comitet”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar.

La rândul său, premierul a precizat, că după cele 14 zile, se va face o evaluare, iar în cazul în care indicele de referinţă în cazul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus scade sub 3 la mia de locuitori, activităţile restricţionate vor fi reluate.

“Se va face evaluarea, tot în acelaşi mod, a numărului de cazuri pe ultimele 14 zile, pentru că din această cauză se instituie pe o perioadă de 14 zile, acest set de măsuri aferente depăşirii indicelui de 3 la mie şi în cazul în care indicele cade sub 3 la mie, automat se reiau activităţile care au fost sub restricţie cât timp indicele a fost de 3 la mie”, a afirmat Orban.

Situația ratei de incidență a cazurilor de coronavirus în Capitală

Duminică, 25 octombrie, în Capitală, rata de infectare cu COVID-19 a ajuns la 3,35.

Capitala a intrat în scenariul roșu începând de marți, 20 octombrie, de la miezul nopții, după ce indicele de infectare cu coronavirus a ajuns luni 3,19.

Intrarea în scenariul roșu presupune impunerea mai multor restricții, precum obligativitatea măștii de protecție în spațiile în aer liber, închiderea restaurantelor și a cafenelelor, precum și închiderea școlilor și continuarea lecțiilor în regim online.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni, 2.844 de cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național, bilanțul total ajungând la 212.492, dintre care 151.811 persoane vindecate. Potrivit autorităților, Capitala a contabilizat 520 îmbolnăviri nou confirmate.

În acest top negativ, Municipiul București este urmat de județele Timiș – 263 de noi cazuri – și Cluj – 199 de noi cazuri. Județele care se apropie de o incidență de 3 la mia de locuitori sunt: Arad (2,70) și Mureș (2,71).