EXCLUSIV // Cât de riscantă este avalanșa marilor festivaluri, precum Untold, în plin val patru al pandemiei. Avertismentul medicilor epidemiologi

EXCLUSIV // Cât de riscantă este avalanșa marilor festivaluri, precum Untold, în plin val patru al pandemiei. Avertismentul medicilor epidemiologi
Sursa foto: Untold/Facebook

După ce Guvernul și-a asumat noi relaxări, începând cu data de 1 august, mai multe festivaluri s-au putut desfășura în aer liber, cu o participare de până la 75.000 de persoane, testate, vaccinate sau trecute prin COVID-19. Însă cel mai așteptat eveniment este de departe Untold, ce urmează să aibă loc la Cluj, între 9-12 septembrie.

Cât de riscantă din punct de vedere epidemiologic este participarea la festivalurile mari, precum Untold

Contextul desfășurării sale nu este deloc lipsit de îngrijorare, având în vedere că România se află la începutul unui nou val al pandemiei cauzat de noua tulpină Delta, mai contagioasă. De asemenea, mult așteptatul festival ar urma să se desfășoare cu puțin timp înainte de începerea școlilor, eveniment care inevitabil va accentua mobilitatea persoanelor și riscurile privind răspândirea infectărilor.

Mai mult, festivalul de la Cluj se înscrie unei avalanșe de evenimente similare care au fost organizate deja pe parcursul lunii august și care nu s-au desfășurat într-o singură zi, așa cum s-a întâmplat în unele state occidentale, ci în mai multe zile la rând. Este vorba despre festivalurile Electric Castle și  Summer Well, unde au participat de asemenea, mii de spectatori. Rămâne de văzut în ce măsură atât Untold, cât și evenimentele similare care au avut deja loc vor conduce sau nu la o explozie a cazurilor de COVID-19. Cert este că Guvernul nu a dorit să folosească marile festivaluri pentru stimularea campaniei de vaccinare în rândul tinerilor care răspândesc cel mai mult boala în counitate, având în vedere că obligativitatea imunizării cu schema completă a fost eliminată.

La festival pot intra persoanele pentru care au trecut 10 zile de la schema completă de vaccinare, cei care prezintă un test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen, nu mai vechi de 24 de ore. De asemenea, și cei care prezintă dovada că au trecut prin boală pot intra la festival.

Ce spun medicii epidemiologi

Despre cât de periculoase din punct de vedere epidemiologic sunt aceste evenimente a vorbit pentru B1TV.RO medicul infecționist Carmen Dorobâț, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. Ea a precizat că organizatorii trebuie să ia măsuri sporite de siguranță sanitară și că persoanele care sunt vulnerabile, cei nevaccinați sau care au unele boli ce afectează capacitatea de apărare a organismului, trebuie să fie foarte precaute:

“E foarte important să existe celelalte măsuri care vizează purtarea măștii sau distanțarea fizică. Ar fi fost foarte bine dacă s-ar fi luat în considerare pentru toți participanții și o testare rapidă, pentru că nici nu ar fi îngreunat foarte mult ca timp evaluarea persoanelor din punctul de vedere al prezenței infecției și ar fi existat o certitudine pentru toți participanții. Ceea ce este bine este că în momentul de față România se află într-o zonă bună a incidenței acestei infecții, dar odată cu mobilitatea persoanelor între țări și continente se poate constata că numărul cazurilor este în creștere, inclusiv la nivelul României. Toți cei care nu se simt în siguranță, de exemplu care nu sunt vaccinați, au unele boli care le afectează capacitatea de apărare a organismului, ar trebui să fie cu precauție în momentul în care participă la evenimente la care nu se iau măsuri suficiente din punctul de vedere al transmiterii acestei infecții”, a explicat medicul Carmen Dorobăț.

În ceea ce privește contextul desfășurării festivalului, în preajma începutului de an școlar și universitar, abia la sfârșitl lunii septembrie se va resimți o accelerare inerentă a numărului de cazuri:

„Răsunetul începutul anului școlar și universitar va fi undeva spre sfârșitul lunii septembrie și se va datora major socializării mai intense, inerente în această perioadă de timp, pe de o parte, iar pe de altă parte faptului că grupele de risc implicate în acest eveniment, copii și tineri, dar în egală măsură părinții lor, nu s-au vaccinat într-o proporție covârșitoare. Toți acești parametri, dacă ar fi să îi asamblăm ca la un puzzel vom vedea că nu ne vom simți în siguranță în momentul acela și ne așteptăm ca atunci să fie adevărata creștere care deja începe să își facă simțită prezența în alte țări din Europa și SUA”, a mai precizat medicul Carmen Dorobăț.

Pe de altă parte, medicul Beatrice Mahler, contactată de B1TV.RO, a precizat că există un avantaj din punct de vedere epidemiologic atunci când vine vorba despre desfășurarea unor festivaluri mari, precum Untold. Acestea au loc în aer liber:

“Avem câteva criterii care ne conferă o oarecare stare de confort: se desfășoară în aer liber, sunt zone unde se intră controlat, nu intră persoane bolnave și în acest moment incidența COVID-19 în România nu poate să interzică astfel de manifestări. Suntem într-o zonă care nu ne aduce emoții, cel puțin în acest moment. Autoritățile vor reevalua lucrurile dacă vor constata o creștere a transmiterii comunitare a variantei Delta. În acest moment însă nu avem de ce să nu ne trăim viața. Trebuie însă să recomandăm în continuare măsuri de protecție și vaccinare”, a precizat medicul Beatrice Mahler.

Urmăriți B1TV.ro și pe