EXCLUSIV // Ce spun medicii de familie despre adeverința obligatorie pentru înscrierea elevilor la școală: “Problema se pune acolo unde nu sunt cabinete școlare. Ani de zile medicii de familie au făcut ce nu era treaba lor”

EXCLUSIV // Ce spun medicii de familie despre adeverința obligatorie pentru înscrierea elevilor la școală: “Problema se pune acolo unde nu sunt cabinete școlare. Ani de zile medicii de familie au făcut ce nu era treaba lor”
Sursa Foto: www.dreamstime.com

Ministerul Sănătății a transmis, într-o adresă către Direcțiile de sănătate publică din țară, modelul standard al adeverinței medicale pentru înscrierea în colectivitate pe care elevii trebuie să o obțină înainte de începerea noului an școlar.

Adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate se eliberează în următoarele circumstanţe, potrivit legii:

a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.

b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.

c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă

Despre această situație medicii de familie precizează că vor elibera adeverințe doar în cazul elevilor care învață în școli lipsite de cabinete și de medici școlari. În situațiile în care există medcină școlară, medicii de familie nu eliberează, potrivit noilor reglementări, astfel de adeverințe.

Informația este importantă având în vedere că aproape 3 milioane de elevi și părinții ar urma să treacă prin cabinetele școlare sau ale medicilor de familie pentru obținerea acestei adeverințe.

Acolo unde avem cabinete școlare adeverințe de înscriere, conform formatului dat de lege, se dă la începutul ciclului. Deci, precatic medicii de familie, la orașe unde există medicină șccolară dau doar la înscriere în grădiniță și înscriere în clasa întâi. Ulterior medicina școlară, parcp intrăm într-o normalitate, își va face treaba și va da aceste adeverințe între cabinetele școlare, inclusiv fișele copiiilor.

Problema se pune acolo unde nu sunt cabinete școlare. Deci vorbim despre două categorii, școli cu cabinete școlare și școli fără cabinete școlare. Unde avem cabinet de medicină școlară lucrurile par mai simple. Evidența elevilor trebuie să fie la nivelul cabinetelor și aceste adeverințe se vor da acolo. Acolo undenu sunt medici și cabinete școlare, acolo trebuie să se gândească cine preia această activitate. În curiculum medicului de familie nu intră această activitate. Medicul de familie este furnizor de servicii.

Sunt noile reglementări care au apărut, există o legislație care a apărut care încearcă să aducă o normalitate și este bine primită pentru că ani de zile medicii de familie au făcut ce nu era treaba lor, au făcut treaba cabinetelor școlare”, a declarat pentru B1.RO Zitta Popa, președinte al Asociației Medicilor de Familie „Tomis”.