FBI antrenează doi ofițeri români pe probleme privind combaterea terorismului (VIDEO)

FBI antrenează doi ofițeri români pe probleme privind combaterea terorismului (VIDEO)
Foto: B1 TV

FBI antrenează luna aceasta doi ofiţeri români pe probleme ce ţin de combaterea terorismului, a anunţat directorul serviciului, James Comey.

Unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii, Comey, se află la Bucureşti, unde a avut întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, dar şi cu noul director al SRI, Eduard Hellvig.

Directorul FBI a spus că, din 1995, 32 de ofiţeri români au absolvit Academia Naţională a FBI, iar parteneriatul româno-american este esenţial pentru succesul  misiunii de combatere a terorismului şi crimei organizate.

„Luna aceasta, FBI antrenează doi ofițeri români în contraterorism. Ofițeri ai serviciilor de informații au îndeplinit stagii în cadrul centrului nostru de pregătire din Pittsburgh, Pennsylvania şi ofiţeri din toată lumea, inclusiv din această ţară, s-au adunat la Academia Naţională FBI din Quantico, Virginia, pentru a beneficia de antrenament. Din 1995, 32 de ofiţeri români au fost absolvenţi ai Academiei Naţionale. Mulţi ofiţeri români s-au antrenat la Academia Internaţională FBI din Budapesta,  organizaţie pe care noi o numim ILEA. Anul trecut, 41 de ofiţeri români s-au antrenat la ILEA”, a declarat Comey.

„Un alt aspect pentru care doresc să îi mulțumesc se referă la pregătirea personalului SRI. Ofițerii SRI au beneficiat de stagii de instruire cu cei mai buni specialiști FBI, iar expertiza acumulată ca rezultat a acestei cooperări reprezintă o contribuție importantă la capacitatea SRI de a-și îndeplini cu succes misiunile”, a adăugat acesta.

Şeful SRI a precizat că în cadrul parteneriatului dintre serviciul român şi FBI au loc operaţiuni ce vizează mai multe domenii de interes, printre care securitatea cibernetică, dar şi combaterea terorismului, a criminalităţii organizate sau a corupţiei.

„Am convenit sa dezvoltam dialogul și cooperarea în special pe componenta de securitate cibernetică, domeniu în care SRiI e autoritate națională. Spațiul cibernetic devine tot mai important pe zi ce trece din punct de vedere al securității, fie ca vorbim de infracțiuni derulate online, fie e vorba de cyberterorism, fie ca e vorba de spionaj cibernetic.Trebuie să continuăm colaborarea pentru a învăţa unii de la ceilalţi, deoarece parteneriatele pe care le-am instituit sunt esenţiale pentru a avea capacitatea de a ne duce la bun sfârşit misiunea de a combate criminalitatea şi terorismul”, a mai spus șeful FBI.

Între timp, şi fostul director al SRI, George Maior a avut discuţii cu un oficial american pe probleme ce ţin de domeniul informaţiilor. Maior a fost contactat telefonic de către  directorul CIA, John Brennan ca să-i mulţumească pentru contribuţia sa la dezvoltarea cooperării între CIA și SRI.

Brennan a apreciat contribuția lui George Maior la consolidarea parteneriatului cu Statele Unite în domeniul strategic al informațiilor în interesul securității naționale a ambelor state. La rândul său, fostul şef al SRI i-a mulțumit lui John Brennan pentru implicarea sa în evoluția relațiilor dintre cele două servicii.

FBI antrenează doi ofițeri români

Tags: